Stručni tim utvrdio: Vršnjačko nasilje postoji - i što sad?

Ilustrativna fotografija
(FOTO: PIXSELL)

28.05.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 2986

Kroz upitnike i radionice za učenike, nastavnike i roditelje, stručni tim projekta "Tinejdžer sa stavom" provodio je tijekom ove školske godine istraživanje na temu vršnjačkog nasilja u Tehničkoj školi Požega. Inicijator projekta je Udruga mladih grada Pleternice "Oppidum", a partneri su PU požeško-slavonska, Tehnička škola Požega i Udruga "Zajednica".

Psihologinja Magdalena Živković, voditeljica projekta "Tinejdžer sa stavom" istaknula je kako su upitnici, koje su rješavali učenici 2. razreda Tehničke škole, pokazali kako više od polovine učenika prepoznaje nasilje i ne želi ga podržati, ali učenici još ne vide jasnu ulogu publike.

- Kada bi odrasli zauzeli jasan stav i kada bi odlučili živjeti nenasilje i tako komunicirati s djecom, i djeca bi u tome prepoznala poruku te bi se vršnjačko nasilje smanjilo - rekla je Živković, dodavši kako je "tinejdžer sa stavom" zapravo nenasilan učenik koji se zna zauzeti za sebe i poštivati druge. Kroz radionice pokušali su pojasniti učenicima kako se zauzeti za sebe, a opet biti nenasilan.


Prema policijskoj statistici, na području u nadležnosti PU požeško-slavonske lani je zabilježen 81 slučaj kada je policija intervenirala zbog vršnjačkog nasilja. Policijski službenik za prevenciju Siniša Sabljak istaknuo je kako taj broj nije realan jer je nasilje vjerojatno češće, ali se u većini slučajeva ne prijavljuje.


Školske su psihologinje i pedagogice na upit novinara 034portala zašto se onda zataškavaju slučajevi vršnjačkog nasilja odgovorile kako ipak nije dobro kada se o takvim stvarima piše i govori u medijima te da se one rješavaju unutar škole, a mediji bi trebali više pisati o pozitivnim primjerima.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI