Višenamjenski reduktor planiraju prodavati na tržištu

Josip Matijević, Romario Vijačkić, mentror Josip Kaprel, Nikola Orešković i Filip Gunčević
(FOTO: Vjeran Blašković)

28.05.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 11701

Četiri učenika Tehničke škole iz Požege postigli su zapaženi uspjeh na nedavnoj izložbi radova i inovacija održanoj u Iloku. Najveći uspjeh postigao je rad Romaria Vijačkića koji je izradio višenamjenski reduktor. Upravo taj rad, prema riječima mentora Martina Kaprela, mogao bi u komercijalnu proizvodnju jer za njega postoji najviše interesa. Već su ostvareni i neki poslovni kontakti, pa bi se reduktor koji se u isto vrijeme spaja na pužno kolo, zupčanik, remen i lanac mogao pronaći na tržištu.


Romario Vijačkić i njegov rad

Višenamjenski reduktor učenika Vijačkića bit će na jesen izložen na izložbi inovacija Arca u Zagrebu te početkom listopada u Nurnbergu.



Solarna vikend kuća


Učenik Nikola Orešković za izložbu je izradio model vikend kuće koja sve potrebe za električnom energijom zadovoljava iz sunčeve energije pomoću fotonaponskih ćelija. Kako nam je pojasnio, u sistemu koji je potpuno neovisan od elektrodistribucijske mreže nalazi se regulator punjenja koji bateriju puni stalnim naponom, kako ne bi došlo do preopterećenja.


Učenik Filip Gunčević s kaminom koji dodatno grije prostor

Filip Gunčević izradio je prototip kamina Graf koji je izrađen s okretnom pločom kako bi se mogao zakretati u prostoru tj. usmjeravati toplinu u željenom smjeru. Na vrhu kamina nalazi se dimovodna cijev u obliku radijatora kako bi se povećao postotak iskoristivosti, čime se dodatno grije prostor.

Josip Matijević izradio je višestupnjevani pretvarač napona s 220 volti na 6, 12 ili 24 volte. Pretvarač može poslužiti za napajanje raznih trošila koja koriste istosmjerni napon te kao punjač akumulatorskih baterija.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI