Biciklisti su zapostavljeni, potrebno je osmisliti strategiju

Prepreka na biciklističkoj stazi u Požegi
(FOTO: Čitatelj)

17.05.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 4126

Biciklista je na prometnicima sve više, poskupljuje benzin i drugi troškovi prisilili su ljude da se više voze biciklom. S druge strane, općenito se slabo kreću i rekreiraju, a od bicikla nema lakše i bolje rekreacije - kaže nam Nikola Banožić, biciklist koji će uskoro voziti humanitarni maraton Mi to možemo čiji prihod ide požeškoj udruzi MI.

Pitali smo ga, što misli o prometnoj infrastrukturi kako u Požegi i županiji, tako i šire, na prometnicama po kojima se vozi.

Neiskorišteni potencijal


- U Požegi se baš ne razmišlja dovoljno o biciklistima. Nema mreže biciklističkih staza i pruga, a grad je po svojoj udaljenosti od mjesta do mjesta savršen za bicikle. To je još jedan neiskorišten potencijal - kaže Banožić.


Navodi primjer Osijeka gdje je po njemu napravljen odličan posao, i svugdje se može doći biciklom. Spomenuo je i grad Petrinju, koja je možda i manja i siromašnije od Požege, a na čijoj se biciklijadi okupi između 400 i 500 biciklista.

Kao možda najjeftinije i najbezbolnije rješenje Nikola vidi u označavanju crvenih pruga za bicikliste na već izgrađenim prometnicama, ali da to bude koliko toliko normalna, bez prepreka poput prometnih znakova, šahtova i stupova.

Pruge ne mogu na sve prometnice

Oprezan pri izboru najboljeg modela rješenja biciklističkog pitanja u Požegi bio je Goran Pavić iz Brdsko-biciklističkog kluba iz Požege.

- Pruge su negdje moguće, a negdje nisu. Na nekim mjestima uistinu je nemoguće i nije baš najsretnije rješenje označiti stazu za bicikle. Nama starijima je teško pustiti dijete na biciklu na kolnik gdje se voze i automobili i to je sigurno veliki problem za roditelje i djecu. Sigurno bi na biciklima bilo više djece da postoji mreža biciklističkih staza u gradu, rekao je Pavić.

- U svakom slučaju treba početi razmišljati o dugoročnoj strategiji. Osmisliti kako bi ta mreža mogla izgledati za 15 godina, pa krenuti malim koracima k tom jednom cilju. Za početak osmisliti glavne pravce kretanja istok - zapad i sjever - jug - zaključio je Goran Pavić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI