Vojnikinja Jelena: Potpuno smo ravnopravne i poštuju nas

12.05.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 10397

Nije problem da bilo koja žena dođe u vojsku. Prva dva tri dana mi je bilo neobično, ali samo neobično, sada sam se navikla i uklopila, nije nikakav problem. Mi žene imamo malo manje norme samo za pojedine discipline, što zahtjeva naša fizička konstitucija, u ostalima smo ravnopravne i poštuju nas, priča nam nakon današnje prisege u požeškom Središtu za temeljnu obuku Hrvatske vojske vojnikinja Jelena Petrović iz Viteza, stipendistica Ministarstva obrane zadnje godine studiranja. Po struci je magistrica geodezije i geoinformatike i svoju buduću karijeru odlučila je, ako uspije, nakon časničke škole graditi u Ministarstvu obrane.


Vojnikinja Jelena Petrović (Foto: Vjeran Blašković)

- Prije svega sam se odlučio zbog vojnog poziva. Nadam se da ću nastaviti raditi u Ministarstvu obrane, uvjeti su dobri, zadovoljan sam svime. Do sada nije bilo naporno, kaže vojnik Mario Gudelj iz Imotskog, inženjer prometa i veza.



Ročnik Mario Gudelj (u sredini) visok 210 cm višlji je i od visokog ministra Kotromanovića


S nekoliko rečenica ročnicima i njihovim obiteljima obratio se ministar obrane Ante Kotromanović. Uz čestitke rekao je kako reforme u ministarstvu idu u smjeru smanjivanja troškova za telefone te broja administrativnog kadra i drugih mjera koje će dovesti do ušteda. Rekao je kao se radi o milijunima kuna koje će se preraspodijeliti u obuku ročnika i poboljšanje uvjeta.

U osmom naraštaju prisegnulo je 390 dragovoljnih ročnika među kojima je 39 žena. Od kraja 2008. godine kroz sedam naraštaja program obuke završilo je 1579 muškaraca i 202 žene. MORH je u tom vremenu potpisao Ugovor o prijemu u djelatnu vojnu službu s 1138 osoba. Prema zadnjim izmjenama pravilnika o dragovoljnom služenju vojnog roka, ročnicima pripada mjesečna naknada oko 1.200 kuna.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI