Matematičari s Tehničke računajući proslavili Dan EU

Dan EU u Tehničkoj školi
(FOTO: Tehnička škola Požega)

09.05.2012. | M.N.
Pregleda: 6768

Članovi matematičke grupe u Tehničkoj školi Požega malo su se za Dan EU u srijedu poigrali datumom 9.5. i došli do zanimljivih saznanja.

"Ustanovili smo kako je zbroj opće poznatih matematičkih konstanti e i π (ugrubo e=2.71, π=3.14) jednak 5.85 tj. 5.9 ako zaokružimo na jedno decimalno mjesto. Također važnost tih konstanti nije samo u tome što njihov zbroj možemo povezati s datumom Dana EU (09.05.) već u tome što su one otkrivene i proučavane od strane europskih matematičara tijekom povijesti", objašnjavaju matematičari s Tehničke škole u e-mailu.

"Proučavajući neke dijelove hrvatskog ulaska u EU možemo vidjeti da ćemo biti 28. članica EU, dok je broj 28 drugi savršeni broj (prvi je 6). Savršeni broj je broj koji se može dobiti zbrojem svojih cjelobrojnih djelitelja, pa tako 28 možemo dobiti zbrojem brojeva 1+2+4+7+14 koji su ujedno cjelobrojni djelitelji broja 28."


Do ovih i još mnogih zanimljivih saznanja računajući i proučavajući brojeve došli su Kristijan Dumančić, Dario Terzić, Mario Mojsinović, Marko Zovko i Filip Hormot u suradnji s profesorom matematike Radoicom Popovićem.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI