Život u mraku: Pobijedio agoniju uz pikado i druženje

Stanko Kovačić
(FOTO: Mario Barać)

29.04.2012. | Mario Barać
Pregleda: 4188

Udruga slijepih i slabovidnih osoba Pakrac – Lipik je bila domaćin turnira lige „Panonska Hrvatska“ u elektronskom pikadu za slijepe i slabovidne osobe na kojem su, uz domaću, nastupile i ekipe iz Osijeka, Vukovara i Vinkovaca, Slavonskog Broda, Požege, Virovitice i Bjelovara.

Stanko Kovačić je predsjednik pakračko–lipičke udruge slijepih i jedan od inicijatora nabavke elektronskog pikada koji je posredstvom Grada Lipika i francuske pokrajine Picardy, u Pakrac stigao prije godinu dana.

– Družeći se s članovima ostalih udruga iz drugih gradova, vidio sam da upravo pikado najviše povezuje članove. Velika želja mi je bila nabaviti pikado za 40-ak članova naše udruge, a da je to bio pravi potez potvrđuje podatak da elektronski pikado danas u našoj udruzi trenira 15 članova, ističe Stanko koji, zajedno s Franjom Salvadorom, Alberom Svjetličićem i Draganom Milakovićem, čini ekipu Pakrac–Lipik.


Mnogi su mu se smijali


Stranko, ili Stanja kako ga znaju Lipičani i Pakračani, ranije nikada nije trenirao pikado, a kada je počeo, kaže, mnogi su se smijali.

– Najviše su nam pomogli prijatelji iz Požege i Bjelovara, ističe Stanko, inženjer prometa koji je nekada bio šef pakračkog kolodvora, a koji ima tek 0,02 posto vida. Vid je izgubio u nesreći 2001. godine.

Čisteći obiteljsku kuću svojih roditelja koja je tijekom Domovinskog rata bila na okupiranom području, uočio je nešto neobično na podu. Nije ni slutio da se radi o bombi čiji su ga geleri teško ranili, a osim što su mu praktički uništili oba oka, Stanko je ostao i bez tri prsta desne ruke.

– Skoro dvije godine nisam vidio baš ništa, živio sam u agoniji, a ne znam je li mi sve to skupa teže bilo podnijeti tjelesno ili psihički. Spasio me je upravo rad u udruzi, upravo ovaj pikado i druženje, rekao je Stanko.

Od OFK Beograd do lipičke staklane

U mladosti je Stanja slovio kao vrhunski nogometaš i veliki talent. Igrao je na poziciji stopera, bio je odličan tehničar, ali i vrlo bridak i oštar je, kako sam kaže, kao braniču mu je nogometna deviza bila – nema prolaska. Njegova nogometna karijera je obećavala, kao 18-godišnjak bio je na probi u OFK Beogradu i odmah je oduševio skaute kluba s Banjice, ali su ponudili skromne nove.

– Baš u to vrijeme sam dobio posao u lipičkoj staklani i to je bilo presudno da sljedećih 18 godina igram rekreativno u Lipiku, pojasnio je Stanja koji se ove subote, zajedno s ostalim članovima pakračko–lipičke udruge slijepih pokazao kao pravi domaćin.

– Sve je super, domaćini su vrlo ljubazni i ugodno se osjećamo u Pakracu u kojem gostujemo po prvi put, rekao je Ivica Vinkler iz osječke ekipe.

Nedostaje im zvučnih knjiga

Kako ističu slijepi i slabovidni Pakraca i Lipika, nedostaje im zvučnih izdanja knjiga za njihovu knjižnicu, ali su zato nedavno nabavili kompjutor prilagođen slijepim osobama s govornom jedinicom.

– Drago mi je što smo povezali slijepe ovog dijela Slavonije i što se uz pikado okupljamo, družimo, veselimo, ali lakše prolazimo kroz svakodnevne probleme. Ovo je naša najbolja terapija, rekao je Stanko, a potom s ostalim domaćinima i gostima zapjevao stihove neslužbene himne slijepih i slabovidnih Slavonije – „Crne oči dobro vide, di u mraku dvoje side“.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI