Opomene za tisuću dužnika: Komunalac postrožava naplatu

Marijan Pierobon, direktor pakračkog Komunalca
(FOTO: Mario Barać)

20.04.2012. | Mario Barać
Pregleda: 6503

Komunalac d.o.o. Pakrac će ovih dana na oko 1.000 adresa dužnika slati opomene za neplaćanje računa za plin, vodu, odvoz smeća i kanalizaciju, a prema riječima direktora Marijana Pierobona, „Komunalac“ na području Pakraca i Lipika od građana, tvrtki i ustanova potražuje 4,8 milijuna kuna.

S 31. ožujkom građani su za potrošene, a neplaćene usluge, „Komunalcu“ dužni oko 2,8 milijuna kuna, dok je dug tvrtki i ustanova oko 2 milijuna kuna, a opomene će biti poslane za neplaćene račune iz siječnja.

Milijun kuna propalih potraživanja


– Ovdje nije iskazan milijun kuna potraživanja koja su praktički nenaplativa jer se radi o propalim tvrtkama ili onima koje su u stečaju. Tako nam je Hrvatska industrija ravnog stakla Lipik dužna oko 300.000 kuna, „Budućnost“ u stečaju oko 170.000 kuna, „Moderna“ 100.000 kuna, rekao je direktor Pierobon i posebno naglasio kako ga smeta stav ljudi kako je „Komunalac“ neosjetljiv po pitanju naplate.


- Nedavno nas je gospođa Stanojev iz Lipika javno prozvala zbog nekorektnosti i neosjetljivosti kod naplate potraživanja, a istina je da ona od rujna 2010. godine nije platila niti jedan račun za svoj stan i dug se popeo na 3.000 kuna. Plin smo joj isključili u studenom prošle godine, vodu još uvijek nismo. Bez obzira na to bili smo tolerantni i nismo pokretali postupak ovrhe, jer je to zadnja mjera, čak i nakon isključenja, pojašnjava Pierobon, ali dodaje kako će „Komunalac“ uskoro morati postrožiti kriterije naplate.

Opomena 20 kuna, ponovno priključenje 250 kuna

Posljednji put je ovo javno poduzeće slalo opomene u listopadu prošle godine, a ove godine još nisu imali slučajeva isključenja zbog neplaćanja računa. Trošak opravdano poslane opomene je 20 kuna, a u slučaju isključenja plina, eventualno ponovno priključenje građane košta 250 kuna.

- Nepokretanjem ovršnog postupka kod većih dužnika, „Komunalac“ svjesno ide u rizik zbog zastare koja nastupa protokom 12 mjeseci od izdanog računa i neki to koriste. U jednom smo slučaju građaninu izašli u susret, nismo ga tužili i odgađali smo naplatu vjerujući njegovim obećanjima da će svoj dug platiti. To se, naravno nije dogodilo i bili smo prisiljeni na tužbu, ali se tada dužnik pozvao na zastaru i nama su propala naša potraživanja. Istovremeno, mi moramo uredno podmirivati obaveze prema „Prirodnom plinu“ koji nam prodaje plin i ne smijemo si dozvoliti dugovanje ili kašnjenje plaćanja jer plaćamo zatezne kamate, a iste te zatezne kamate „Komunalac“ ni do danas ne naplaćuje do pokretanja ovršnog postupka. Stoga ćemo uskoro postrožiti način i kriterije naplate, kako zbog svih tih navedenih rizika ne bi imali problema u poslovanju, poručuje Pierobon.

Oko 5.000 domaćinstava na području Pakraca i Lipika kubični metar plina plaća 2,37 kuna plus PDV. Novim obračunom PDV-a, voda je pojeftinila i kubični metar građani plaćaju 6,28 kuna, u što je uključen PDV.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI