Prijedlog države: Neka se Sloga preseli u Veliku!

Proizvodnja u Slogi
(FOTO: Vjeran Blašković)

10.04.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 6212

Na sastanku održanom u Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) u Zagrebu država je kao većinski vlasnik Sloge (53%) izašla s prijedlogom da se proizvodni pogon Sloge IMK iz Požege preseli u Veliku u halu gdje je nekada proizvodila tvrtka Orljava.

Rekao nam je to sindikalni povjerenik u Slogi Željko Krajček koji je proteklog petka sudjelovao s direktoricom Sloge Dijanom Ferković i drugima na sastanku na kojemu se govorilo o sudbini ove požeške tvrtke kojoj prijeti stečaj zbog dugova prema dobavljačima, bankama i državi.

Posao će zadržati pola radnika?


Prema Krajčekovim riječima mogući razvoj situacije u Slogi je stečaj te onda preseljenje proizvodnje u Veliku gdje bi posao moglo zadržati pola od sadašnjih 270 radnica i radnika.
- Sutra ću se pokušati naći sa gradonačelnikom Zdravkom Ronkom da vidim postoji li mogućnost da se proizvodnja zadrži u Požegi i koliko nam u tome on može pomoći. Sastat ću se i sa drugima za koje mislim da mogu pomoći Slogi, rekao je Krajček.


Na sastanku proteklog petka u Zagrebu, kaže nam direktorica Ferković, rečeno je kako država neće opraštati dugove, ali da je stava da se proizvodnja nastavi u održivim okvirima i s pozitivnim poslovanjem.

Ključna podrška kupaca

Dodala je kako svi dugovi ostaju, a da se proizvodnja ukoliko dođe do stečaja može nastaviti jedino uz podršku njihovih kupaca, točnije dva najveća koji su u Švicarskoj i Njemačkoj. Intenzivni razgovori o tome, nastavila je, vodit će se još ovoga tjedna, jer se odluke za Slogu trebaju donositi brzo.

Kao pravce vjerojatnog razvoja situacije u Slogi Ferković navodi programirani stečaj te modele po kojima bi vjerovnici postali strateški partneri ili čak suvlasnici tvrtke.

Doznajemo kako je najvjerojatniji ishod situacije u Slogi programirani stečaj s preustrojem i pokušaj spašavanja proizvodnje uz što više radnih mjesta. Stečaj sam po sebi ne mora značiti gašenje tvrtke, jer u njemu su bile i neke danas vrlo uspješne i prosperitetne požeške tvrtke koje zapošljavaju sve više radnika i redovito isplaćuju plaće.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI