Prijedlog države: Neka se Sloga preseli u Veliku!

Proizvodnja u Slogi
(FOTO: Vjeran Blašković)

10.04.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 6235

Na sastanku održanom u Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) u Zagrebu država je kao većinski vlasnik Sloge (53%) izašla s prijedlogom da se proizvodni pogon Sloge IMK iz Požege preseli u Veliku u halu gdje je nekada proizvodila tvrtka Orljava.

Rekao nam je to sindikalni povjerenik u Slogi Željko Krajček koji je proteklog petka sudjelovao s direktoricom Sloge Dijanom Ferković i drugima na sastanku na kojemu se govorilo o sudbini ove požeške tvrtke kojoj prijeti stečaj zbog dugova prema dobavljačima, bankama i državi.

Posao će zadržati pola radnika?


Prema Krajčekovim riječima mogući razvoj situacije u Slogi je stečaj te onda preseljenje proizvodnje u Veliku gdje bi posao moglo zadržati pola od sadašnjih 270 radnica i radnika.
- Sutra ću se pokušati naći sa gradonačelnikom Zdravkom Ronkom da vidim postoji li mogućnost da se proizvodnja zadrži u Požegi i koliko nam u tome on može pomoći. Sastat ću se i sa drugima za koje mislim da mogu pomoći Slogi, rekao je Krajček.


Na sastanku proteklog petka u Zagrebu, kaže nam direktorica Ferković, rečeno je kako država neće opraštati dugove, ali da je stava da se proizvodnja nastavi u održivim okvirima i s pozitivnim poslovanjem.

Ključna podrška kupaca

Dodala je kako svi dugovi ostaju, a da se proizvodnja ukoliko dođe do stečaja može nastaviti jedino uz podršku njihovih kupaca, točnije dva najveća koji su u Švicarskoj i Njemačkoj. Intenzivni razgovori o tome, nastavila je, vodit će se još ovoga tjedna, jer se odluke za Slogu trebaju donositi brzo.

Kao pravce vjerojatnog razvoja situacije u Slogi Ferković navodi programirani stečaj te modele po kojima bi vjerovnici postali strateški partneri ili čak suvlasnici tvrtke.

Doznajemo kako je najvjerojatniji ishod situacije u Slogi programirani stečaj s preustrojem i pokušaj spašavanja proizvodnje uz što više radnih mjesta. Stečaj sam po sebi ne mora značiti gašenje tvrtke, jer u njemu su bile i neke danas vrlo uspješne i prosperitetne požeške tvrtke koje zapošljavaju sve više radnika i redovito isplaćuju plaće.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI