Nisu otkrili toplu vodu, ali ne odustaju: Bušenje se nastavlja!

Bušotine se nalaze kod OŽB Pakrac
(FOTO: Mario Barać)

30.03.2012. | Mario Barać
Pregleda: 9046

Grad Pakrac još uvijek nije otkrio toplu vodu u geotermalnoj istražnoj bušotini nedaleko Opće županijske bolnice u Pakracu, ali istraživanje i bušenje u potrazi za ovim obnovljivim izvorom energije ne prestaje.

Ranije pretpostavke stručnjaka da je topla voda na dubini oko 200 metara nisu se pokazale točnima jer su radnici varaždinske tvrtke „Geoid Beroš“ odradili bušenje ugovorenih 200 metara, ali do izvora nisu došli. Čak štoviše, naišli su na sloj takozvane plave stijene. Ipak, kako je rekao gradonačelnik Davor Huška, sada postoje saznanja svjedoka koji tvrdi da je voda na točno 231 metar. Stoga je Grad Pakrac s varaždinskom tvrtkom potpisao aneks ugovora za bušenje dodatnih 50 metara, vrijedan oko 122.000 kuna.

– Bilo bi šteta da ne nastavimo s bušenjem i da tako propadne do sada uloženih oko 500.000 kuna. Jedan naš stari sugrađanin koji je godinama radio u bolnici, odgovorno tvrdi da je voda na 231. metru pa smo odlučili bušiti dodatnih 50 metara, pojašnjava Huška.


Dodaje i kako se radi o obnovljivom izvoru energije čiji transport je po nekim procjenama isplativ do udaljenosti od 2 kilometra. – Otkrivanjem tople vode čija se temperatura procjenjuje na oko 70 stupnjeva Celzijusa, u budućnosti bi riješili pitanje opskrbe svih okolnih poslovnih subjekata, ali i velikog broja domaćinstava koja žive na pakračkom Jugu. Važno je i što bi se upravo na ovom obnovljivom izvoru energije mogli kandidirati kvalitetni projekti za financiranje sredstvima EU. Ukoliko toplu vodu ne pronađemo, alternativno rješenje će biti sunčani paneli, dodaje Huška.


Ugovoreni završetak radova je 27. travnja, a radovi će biti nastavljeni 2. travnja.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI