Na izmaku snaga: Gasili cijelu noć, a već izbio novi požar

DVD Pakrac - ilustrativna fotografija
(FOTO: DVD Pakrac - Facebook)

29.03.2012. | Mario Barać
Pregleda: 4980

Pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pakrac iza sebe imaju neprospavanu noć jer su gasili i jutros u 11 sati uspjeli ugasiti najveći požar na otvorenom na području Pakraca u posljednjih desetak godina.

Gorjelo 80 hektara

Sinoć u 21,55 su zaprimili dojavu da gori požar na otvorenom u Kričkama, 20 kilometara udaljenima od Pakraca, a gorjelo je ni manje ni više nego čak 80 hektara površine.


– Dugo sam u vatrogastvu, ali ne sjećam se tako velikog požara na otvorenom, rekao je Ilija Turković stariji, predsjednik pakračkog DVD-a.


U intervenciji je sudjelovalo svih 26 operativnih članova Društva od kojih su 4 profesionalci, koristili su sva 4 raspoloživa vatrogasna vozila, a gašenje je otežavao i minski sumnjiv teren. Nakon cjelonoćne borbe s vatrenom stihijom, vatrogasci su nešto prije 11 sati ugasili požar.

– Tek što smo se vratili u Pakrac, u 11,09 sati smo primili dojavu da gori požar na otvorenom u Prekopakri. Na sreću, bio je ovo znatno manji požar na jednom hektaru zemljišta koji je gasilo 12 vatrogasaca, dodaje Željko Žgela zapovjednik DVD-a Pakrac.

Vatrogasci na izmaku snaga

Iako tvrdi da pakračkom vatrogasnom društvu ne nedostaje ni tehnike ni ljudstva, zapovjednik Žgela kaže kako su pakrački vatrogasci već na izmaku snaga jer su u ožujku imali 21 intervenciju gašenja požara na otvorenom, a ilustracije radi, u cijeloj 2010. godini su imali 27 požarnih intervencija.

Pakračani su se već gotovo naviknuli na zvuk sirene koja se posljednjih dana oglašava svakodnevno.

- Teško je reći da su požari podmetnuti, vjerojatni uzrok je neopreznost u kombinaciji sa sušom i vjetrom. Počinitelj, kada vidi što je napravio, vjerojatno pobjegne s mjesta događaja i ne dojavi požar na vrijeme. Takav slučaj smo jučer imali u Kričkama gdje je požar, prema nekim informacijama, gorio cijeli dan, a nama je dojavljeno tek u 21,55 sati, ogorčen je Ilija Turković stariji. Dodaje kako bi kazne trebalo naplaćivati svima koji prije paljenja biljnog otpada na njivama ne obavijeste vatrogasce.

Za 33 požara poznat tek 1 počinitelj

U 33 ovogodišnja požara na otvorenom koja su gasili pripadnici DVD-a Pakrac, a u kojima je ukupno opožarena površina od 125 hektara, otkriven je tek jedan počinitelj i to za požar koji je u pakračkoj ulici Pepe Polaka gorio 26. ožujka. Za neopreznost i ne pridržavanje uputa pri paljenju, među kojima je i obavezno preventivno dojavljivanje vatrogascima, odgovarat će 25-godišnjak, a zakon propisuje kaznu do 2.000 do 15.000 kuna.

Još jedan počinitelj otkriven je u Lipiku i to za požar koji je u Donjem Čagliću, u Ulici Marija Božića, uzrokovao 52-godišnjak. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI