Raskrčen i drugi dio staklenika: Uskoro kreće sadnja rajčice

Očišćen je drugi dio staklenika i sprema se za rajčicu
(FOTO: Mario Barać)

22.03.2012. | Mario Barać
Pregleda: 13652

Nakon što je prije nešto više od mjesec dana započela proizvodnja paprike u staklenicima u Dobrovcu nadomak Lipika, koji su u vlasništvu zagrebačke tvrtke “MBM Lučko“, pokrčen je dodatni hektar staklenika koji će uskoro krenuti u prenamjenu.

Hrvoje Hađim, poslovođa u dobrovačkim staklenicima nas je proveo kroz prokrčene prostore u kojima bi se uskoro trebala uzgajati rajčica.

– Krčenje i čišćenje istočnog dijela staklenika je bilo dosta naporno i zahtjevno jer je mehanizacija mogla odraditi tek krupnije zahvate, dok se većina posla morala odrađivati ručno.





Idealno za guštere i zmije

- Prilikom čišćenja zatekli smo svašta, najgadniji su bili veliki gušteri i zmije kojima su staklenici bili idealni za život jer je podloga pješčana. Takvi susreti nisu bili baš ugodni, ali sada je to za nama, pojasnio je Hađim.

Nova zapošljavanja

Dodaje kako sada predstoji također vrlo zahtjevan dio posla prilagodbe staklenika za uzgoj paradajza što znači da će konstrukcija vjerojatno morati biti podignuta za metar u vis. Osim rastavljanja kompletne konstrukcije i zamjene uništenih i loših dijelova, to znači da će više od 350 stupaca morati biti podignuto na željenu visinu. Planirano je da radovi na preuređenju staklenika budu gotovi ove godine, a sigurno je da će zbog tih radova biti i novih zapošljavanja.

– Iskustva govore da će na ovom poslu raditi 20-ak ljudi, a uz pomoćne radnike, najtraženiji su zavarivači, kaže Hađim. Nakon uređenja ovog dijela staklenika, ostat će još oko 2,5 hektara neuređene površine čije privođenje svrsi je planirano u budućoj perspektivi.

U dobrovačkim staklenicima je trenutno 12 zaposlenih, a budući da je standard u stakleničkoj proizvodnji 6 radnika po hektaru, očekuje se da će s početkom proizvodnje rajčice, u Dobrovcu stalni posao pronaći još 6 radnika.

Prva berba paprike za mjesec dana

U međuvremenu, proizvodnja paprike ide i bolje od očekivanog. Više od 50.000 sadnica sorte „Vedrana“ koje su posađene na površini od oko 13.000 četvornih metara, već daju prve plodove pa se prva berba očekuje kroz mjesec dana. Očekuje se i standardni prinosi – od 20 do 25 kilograma paprike po četvornom metru.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI