Huška: Dva kamiona cigle završila su u mome dvorištu

Gradonačelnik Davor Huška i dogradonačelnik Nikola Šimić
(FOTO: Mario Barać)

13.03.2012. | Mario Barać
Pregleda: 6609

Na dosad najduljem aktualnom satu 5. saziva Gradskog vijeća Pakraca, koji je trajao 80 minuta, a kojim je otvorena danas održana 16. sjednica GV, najzanimljiviju raspravu vodili su gradonačelnik Pakraca Davor Huška i HNS-ov vijećnik Miroslav Kolar. Tema je uklanjanje ratnih ruševina u gradu, odnosno podjela građe koja se još može iskoristiti.

"Nije rušenje starih, nego stradalih građevina"

Kolar je primijetio da se s ruševina uz otpad odvozi i cigla "vrlo zanimljiva za uređenje interijera".


– Zanima me po kojem se kriteriju dijeli ta cigla jer vidim da završava u nekim dvorištima i po kojoj cijeni? - upitao je gradonačelnika.


Huška je najprije ispravio Kolara: "To nije rušenje starih zgrada, to je rušenje i uklanjanje ruševina stradalih u Domovinskom ratu", a potom je sve vijećnike iscrpno informirao o načinu na koji je riješen ovaj za Pakrac veliki problem.

Pošto cigla?

- Cigla se dijeli besplatno. Nije bio stav da se naplaćuje jer je teško naplatiti kamion krša u kojem ima i cigle koja sigurno ima određenu vrijednost, ali to nije cigla na paletama koja se može koristiti i uzidati odmah jer ima svakakvog otpada. Dio cigle je osiguran udrugama koje su od Grada tražile pomoć u materijalu. Radi se o udrugama iz Prekopakre gdje će se dograđivati jedan objekt koji je Grad Pakrac kupio za potrebe Mjesnog odbora, KUD-a „Seljačka sloga“, Udruge „Hrvatska žena“ Prekopakra DVD-a i drugih udruga na području Prekopakre. Dio je dobilo Športsko ribolovno društvo za uređenje prostora na Matkovcu i dio KUD „Zeleni gaj“ u Gaju.

Prvo gradski činovnici, onda ostali

- Drugi, nazovimo ga kriterij, je bio da ciglu podijelimo građanima i naravno da smo krenuli od gradske uprave s našim djelatnicima, tko je iskazao potrebu za određenom količinom cigle odnosno toga krša. I treće je podijeljeno ljudima. Voženo je na 15-ak lokacija, između ostalog kod mene u dvorištu u Prekopakri su završila 2 kamiona. Vjerojatno na to ciljate i to nije tajna - priznao je gradonačelnik.

Kolar je reagirao rekavši kako to nije transparentan način podjele.

- Osobito kada kažete da je dijeljena besplatno i da ste sebi dva kamiona dovezli u dvorište. Mislim da je to trebalo uz neku naknadu odraditi i da sebi to gradonačelnik nije smio dozvoliti - rekao je Kolar.

Ivan Marijanović (HDZ) je podsjetio da je ovo samo dio ratnih ruševina koje je potrebno ukloniti i pitao trebaju li vlasnici strahovati da će se trošak uklanjanja naplatiti njima.

Huška je naglasio je kako Grad u ovom slučaju odlučio vlasnicima ne naplaćivati troškove uklanjanja, što je garantirao i potpisanom izjavom.

– Cilj je bio da ih privolimo da nam daju suglasnost da ove ključne objekte u gradu uklonimo na teret grada i gradskog proračuna.

Poziv vlasnicima ostalih ruševina

- Javno pozivam sve građane i ostale koji imaju ruševine da dođu u gradski ured za graditeljstvo i komunalne djelatnosti da nađemo rješenje za njihovo uklanjanje, u interesu sigurnosti građana i naše djece, rekao je Huška. Dodao je i kako u Pakracu postoji još 40-ak objekata koje treba ukloniti.

- Prihvaćam i drugarsku kritiku gospodina Kolara i možda se tu nešto može i unovčiti, dio ruševina očistiti i prodati i na taj način pokriti dio troškova - zaključio je Huška na kraju rasprave.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI