Formula uspjeha: Ulaganje u proizvodnju, znanje i ljude

Proizvodnja u Spin Valisu
(FOTO: Vjeran Blašković)

07.03.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 11474

Tvornica namještaja Spin Valis koja zapošljava 510 radnika već treću godinu unatoč recesiji bilježi rast proizvodnje i realizacije. Samo tijekom prošle godine zabilježili su rast realizacije od 24 posto. Rezultat je to prepoznatljivost ove tvrtke na europskom tržištu na koje izvoze više od 80 posto ukupne proizvodnje.

Zbog recesije koja je došla s ino tržišta, a koja se ogledala u smanjivanju potražnje, cijeli je izvozni sektor bio iznimno pogođen. Tako su 2008. i 2009. godina bile posebno teške godine jer je prepolovljena potražnja s ino tržišta - kaže nam predsjednik uprave Spin Valisa Zdravko Jelčić.

Ulagali u razvoj, a ne samo rezali troškove


- Pravovremenom, pametnom i dobrom reakcijom i pristupom problemu Spin Valis je uspješno prebrodio krizu i recesiju na način da je snažno ulagao u znanja, nova tržišta, nove proizvode, tehnologije i ljude. Tako smo ulaganjima, a ne samo smanjivanjima troškova i redukcijama učinili pomake i iskorake.



Zdravko Jelčić

Danas imamo cijeli set novih proizvoda, nova tržišta i nove kupce. Imamo i veći broj zaposlenih nego prije recesije. Pozitivno smo iskoristili recesijske momente i danas imamo veću produkciju, veći broj zaposlenih i veći izvoz nego što smo imali prije recesije - kaže nam Zdravko Jelčić i pojašnjava formulu uspjeha požeške tvrtke.

Veća proizvodnja, manji fiksni troškovi

- Dizanjem realizacije i proizvodnje smanjili smo učešće fiksnih troškova po jedinici proizvoda. To je ključna stvar, ali su nama rasli i troškovi preko 20 posto na koje ne možemo utjecati - porast troškova energije, sirovine i općenito ulaznih troškova. Mi smo na globalnom tržištu i rast cijena je bio značajan. Sve ono što je vezano na naftu - lakovi, bajcevi, ulja, ljepila i sama nafta odredili su povećanje troškova i da nismo odradili značajno povećanje proizvodnje, realizacije i izvoza zapravo bismo imali negativnu kalkulaciju.

- S povećanjem proizvodnje uspjeli smo imati pozitivnu kalkulaciju, a time pozitivno i stabilno poslovanje. Takav nam je plan i za ovu godinu. Očekujemo značaj rast troškova, svjedoci smo da dnevno nafta raste na tržištu, a s njom i svi ostali troškovi, pa i veliko porezno opterećenje koje mi amortiziramo povećanjem proizvodnje. Taj ukupni fiksni trošak smanjujemo po jedinici proizvoda, jer se on dijeli na veći broj proizvedenih jedinica i po jedinici fiksni je trošak manji.

U Europi s manje birokracije

Otvaranjem granica ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine neće se ništa važno dogoditi za Spin Valis. Već sada nema carina na  njihove proizvode, ali, kaže Jelčić, smanjit će birokracija.

- Mi se već sada nosimo s globalnom konkurencijom - s cijenom, kvalitetom i rokovima isporuke, prema tome mi smo već dobro izvježbani. Od trenutka ulaska u Europsku uniju nama će se jedino smanjiti špediterski trošak i bit će lakše raditi komisioniranje, špediterski i carinski poslovi bit će pojednostavljeni. Sve ostalo je nama već sada poznato, zaključio je Jelčić dodajući kako je tvrtka pripremljena i na zahtjeve europskog tržišta po pitanju ekologije, dizajna i trendova.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI