Od barokne zgrade do gradskog botaničkog vrta

Kuća Mirić (lijevo) nekada
(FOTO: Arhiv Pakračkog lista)

07.03.2012. | Mario Barać
Pregleda: 4044

Uklanjanje kuće Mirić, jedne od najpoznatijih pakračkih poslijeratnih ruševina, kod građana je očekivano pobudilo veliki interes. Posljednjih 20 godina Pakračani su je u šali  nazivali „gradskim arboretumom“ jer je u tom razdoblju iz temelja Mirićke niknulo drveće koje je svojom visinom preraslo i susjedne objekte.

Dobila ime po prvom vlasniku

Među ljudima prihvaćen naziv, kuća Mirić je dobila po prvom vlasniku, nekada poznatom i cijenjenom trgovcu Nikoli Miriću, a izgrađena je u najstarijoj pakračkoj ulici koja se najprije zvala Čaršija, potom Trgovačka ulica, a kasnije je nosila imena uglednika – najprije Kralja Aleksandra, potom maršala Tita, a danas je to Trg dr. Franje Tuđmana.



Foto: Arhiv Pakračkog lista


Iako je prema podacima Ministarstva kulture evidentirano da je kuća sagrađena 1915. godine, u pakračkom uredu Konzervatorskog odjela Požega vjeruju da je to bilo puno ranije.

– Pretpostavljamo da je Mirićka izgrađena krajem 18. stoljeća. Na to upućuju barokni svodovi u prizemlju objekta. Nakon nacionalizacije 1961. godine, ovaj je objekt građevinski i kulturološki degradiran i devastiran jer je bitno izmijenjen njezin vanjski izgled i to ugradnjom metalnih i betonskih elemenata. Vjerojatno zbog toga ovaj objekt koji se nalazi u zaštićenom području, nikada nije bio zaštićeni spomenik kulture, pojasnila je Danela Vujanić, viša stručna savjetnica za nepokretna kulturna dobra.


Foto: Arhiv Pakračkog lista

U prizemlju Mirićeve bila je trgovina tekstilom, s bočne strane bila je pekara i kiosk, a na gornjoj etaži uredski prostori Samoupravnih interesnih zajednica (SIZ-ova), zajedničko računovodstvo i velika dvorana za sastanke.

Poznata i po srpskoj zastavi

Mnogim Pakračanima je kuća Mirić ostala u sjećanju iz burnog vremena neposredno prije početka Domovinskog rata jer je na njoj bila izvješena srpska zastava koju su postavili tadašnji funkcionari Srpske demokratske stranke koji su u Mirićki početkom 90-ih imali stranačku prostoriju.


Foto: Arhiv Pakračkog lista

FOTO Pogledajte fotografije uklanjanja derutne Kuće Mirić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI