Počela proizvodnja paprike u obnovljenim staklenicima

Staklenici u Dobrovcu
(FOTO: Dušan Mirković/PIXSELL)

28.02.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 8718

Obnovljeni staklenik u Dobrovcu pored Lipika, površine 1,5 hektara krenuo je s proizvodnjom paprike. Lipičke je staklenike, nakon što 15 godina nisu bili u pogonu, zakupila, obnovila i opremila zagrebačka tvrtka MBM Lučko. Staklenici imaju najsuvremeniju opremu kakvom se može pohvaliti tek nekolicina u Hrvatskoj.

- Paprika je posađena u Turnju, ovdje je presađena i ima 30-ak centimetara. Očekujemo da će narasti do 3 metra visine. Planiramo urod od 250 tona ekstra kvalitete, prodavat će se u cijeloj Hrvatskoj, a dio je namijenjen i izvozu - rekao je Hrvoje Hađim, voditelj staklenika.


Foto: Dušan Mirković/PIXSELL


Trenutačno je u pogonu zaposleno 6 ljudi, a uskoro će ih biti devetero. Rad je kompjuteriziran, sve se provjerava i podešava preko računala - temperatura, svjetlo, prskanje vodom...


- Prednosti ovakvog sustava u odnosu na vanjsku sadnju su velike. Ovo komotno mogu i od kuće raditi, a k tome treba dodati i strogu higijenu u sustavu. Ne može doći do zaraze - rekao je Hađim u razgovoru za 034portal.

Doznajemo kako tvrtka MBM planira proširiti proizvodnju na još jedan hektar staklenika u kojem će proizvoditi rajčicu, i to već na proljeće.


Foto: Dušan Mirković/PIXSELL



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI