Seljaci blokiraju Ferovac od 12 do 14 sati

Prosvjednici u Ferovcu
(FOTO: Dušan Mirković/PIXSELL)

25.02.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 6825

- Na konzultacijama je odlučeno da ćemo ceste blokirati svaki dan od 12 do 14 sati, a danas u 16 sati je sastanak Saveza proizvođača mlijeka na kojemu će se odlučiti o daljnjim akcijama, rekao je Tomislav Majetić, proizvođač mlijeka iz naše županije i jedan od organizatora prosvjeda u Ferovcu. Ta je prometnica od sinoć blokirana, a promet se odvija obilazno.

- Naša Vlada nam je okrenula leđa i ne želi zaštititi proizvodnju u koju je ulagala 10 godina. Njima su važniji strani lanci i njihovi veliki profit. Mljekari danas dobivaju po litri mlijeka i 70 lipa manje nego prije godinu dana kada smo bili na rubu rentabilnosti proizvodnje, rekao je Majetić.

Dodaje svima koji misle da su u Hrvatskoj poticaji mljekarima veliki da dođu kod njega na farmu i vide kakao se i koliko radi te na što sve mljekari troše novce kako bi osigurali proizvodnju. Kaže kako su poticaji u Francuskoj i Austriji takvi da njihovim proizvođačima mlijeka hrvatski ne mogu ni po čemu konkurirati.


Kao smisao svega što se trenutno događa oko mlijeka vidi uništavanje hrvatske proizvodnje i veći uvoz stranog mlijeka. - Hrvatska godišnje ima potreba za milijardu litara mlijeka, a proizvede 600 milijuna, time sam vam sve rekao.


Kaže i kako je za uspostavljanje farme od 50 krava potrebno oko 5 milijuna kuna, a da bi se zaokružio proizvodni proces (hrana-krava-mlijeko) za svaku kravu na farmi potrebno je otprilike 1 hektar obradive zemlje kako bi se osigurala hrana. Majetić dodaje kako je i u kreditu, dio je u eurima, a dio u švicarskim francima uz kamatu od 4 do 9 posto.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI