Gradsko vijeće i vizije: Čudima nikad kraja

Gradsko vijeće
(FOTO: Mario Nakić)

14.02.2012. | Dragutin Cesarić
Pregleda: 4764

Nema ništa normalnije od toga da vijećnici vladajuće stranke na aktualnom satu postavljaju unaprijed smišljena i pripremljena pitanja s istim takvim odgovorima. Tako funkcionira svaka skupština, od gradske do Sabora. No međutim, uigrana pitanja i takvi odgovori govore puno o načinu razmišljanja i budućeg djelovanja vladajućih, koji god i gdje god oni bili.

Pitanja vijećnika i političke trice i kučine koje ne zanimaju nikoga osim samih aktera događaja, navele su me na razmišljanje i istraživanje. Na tome im se zahvaljujem jer svako istraživanje unapređuje i nadograđuje moje znanje, a ističe njihovo neznanje. Čast rijetkim iznimkama. Naravno da vijećnici na svojim sjednicama ne mogu uvijek predlagati i raspravljati o vizijama budućnosti. Uglavnom se mora o svakodnevnim problemima poput čišćenja snijega, izgradnji rotora, vraćanju arhiva. Ovo nije sarkastično, to i jesu problemi o kojima se svakako mora raspravljati, ali malo me čudi da baš ni na jednoj sjednici koju sam ja gledao ili čitao nije bilo rasprave o vizijama. Stoga sam se ja odlučio igrati gradskog ili županijskog vijećnika pa evo par pitanja koja bih ja postavio na aktualnom satu ili polusatu, nevezano da li sam na vlasti ili u oporbi.

Postoji li mogućnost ili je možda u procesu osnivanje agencije za ekonomski razvoj grada Požege ili županije čiji bi osnovni zadaci bili izrada srednjoročne i dugoročne strategije privrednog razvoja grada ili županije, izrada konkretnih razvojnih projekata, upravljanje projektima, umrežavanje privrednih subjekata i uspostavljanje partnerstva između privatnog i javnog sektora, organiziranje različitih oblika savjetovanja, organiziranje stručnih seminara, izrada promotivnih materijala, organizirano nastupanje na prezentacijama, izložbama i sajmovima, stručna podrška start-up poduzetnicima (obuka za samostalno vođenje biznisa, podrška u izradi poslovnih planova, i sl.), podrška osnivanju poslovnih i strukovnih udruženja, usluge investitorima preko info-centra?


Postoji li mogućnost ili je možda u procesu osnivanje agencije za ruralni razvoj grada Požege ili županije čiji bi osnovni zadaci bili priprema projekata za potrebe gradskih ili županijskih institucija i donatora iz domene poljoprivrede i ruralnog razvoja, zajedno s turističkom zajednicom izrada programa razvoja ruralnog turizma, promoviranje poljoprivrede, ruralne turističke ponude i ruralnih područja, provođenje programa podrške ruralnom razvoju kojim će se osiguravati direktna podrška poljoprivrednicima, pripremanje i provođenje dugoročnog programa edukacije poljoprivrednika, pružanje tržišnih i drugih potrebnih informacija poljoprivrednicima, pružanje podrške poljoprivrednicima prilikom popunjavanja dokumentacije, osiguravanje podrške u pripremi projekata korisnicima s područja Grada ili Županije u djelokrugu poljoprivrede i ruralnog razvoja?


Postoji li mogućnost napraviti koncept i strategiju razvoja i poboljšanja djelovanja službi lokalne samouprave kroz istraživanje o problemima i potrebama građana i pravnih subjekata? Možemo li poraditi na edukaciji zaposlenih, transparentnosti kroz redovite tiskovne konferencije, na uvođenju telefonskih govornih automata koji bi 24 sata radili, kroz gradski pisani i internetski vodič u kojem bi imali sve informacije o potrebnim dokumentima i taksama, brojevima šaltera i telefonskim brojevima, adresarom svih institucija i mapom grada? Možemo li imati neki objedinjeni sustav gradske i komunalne administracije u kojem bi na jednom mjestu imali gradske, županijske, državne institucije, poreznu upravu, katastar, potrebne policijske šaltere i ispostave javnih poduzeća? Možemo li informatizirati administraciju koja bi bila ljubazna, uniformirana, s preciznim radnim vremenom, komunikativnu i uslužnu koja posao obavlja u roku par minuta zahvaljujući svemu ranije navedenom? Proces rada bi bio drastično ubrzan, a korupcija praktično eliminirana.

Postoji li mogućnost wireless besplatnog interneta na području grada? Možemo li unaprijediti internet portal grada ili županije koji bi davao mogućnosti podnošenja zahtijeva za izvode iz matičnih knjiga rođenih, vjenčanih, umrlih, izvode iz knjige državljana, provjeru stanja predmeta, stanje na financijskoj kartici u javnim poduzećima? Naravno to podrazumijeva prethodno umrežavanje javnih poduzeća, lokalnih nivoa vlasti, privrednika, obrazovnih institucija i građana, a komunikacija bi bila interaktivna. Možemo li popise birača, popise investitora, izdanih lokacijskih dozvola, realizirane radove javnih poduzeća, realizaciju proračuna grada iz mjeseca u mjesec učiniti javno dostupnim i pravovremeno ažuriranim?

Možemo li stvoriti strategiju i projekcije razvoja grada ili županije do 2015. ili 2020. godine, izdati je u pisanom i grafičkom obliku, zadati si etapne zadatke kako bi započeli realizaciju zadane strategije? Čovjek bez vizije nema motiva ni za što, a isto se odnosi i na gradove i države.

Pitam se sad jeste li ste već odustali od čitanja bilo zbog dosade ili nevjerice u mogućnosti ostvarenja takvih stvari ili nečeg trećeg? Možda mislite da sam jako pametan i odakle mi sve te ideje, a možda mislite da sam to sigurno negdje vidio i odnekud prepisao. Vi posljednji ste naravno, u pravu. Ni za što ne treba izmišljati toplu vodu, puno toga u svijetu je već izmišljeno i primijenjeno.

Najžalosnije je što cijela Hrvatska, a naš grad i županija nadasve, ne koriste već postojeća znanja i vještine koja se besplatno dijele na svakom koraku. Ne koriste jer ne znaju ili ne žele koristiti. Ako je ovo prvo u pitanju, onda ih treba smijeniti, a  ako je ovo drugo onda ih treba zatvoriti. Pitanja i rasprave s nekoliko zadnjih sjednica gradskog vijeća potakla su me na malo internetsko istraživanje i nađoh čuda, izdvojih samo jedan primjer. Nije bilo ni teško ni dugotrajno. Što se tek događa kad „uguglate“ na engleskom istu stvar koju sam ja napravio na hrvatskom. Čudima nikad kraja!

Ovaj put neću o intelektualnoj razini pojedinih pitanja, neću o informiranosti i stručnosti nekih gradskih vijećnika. Neću o njihovom elementarnom nerazumijevanju njihove vlastite funkcije i poslanja, nerazumijevanju demokracije i funkcije medija, neću o ego tripovima i pritiscima. Ovime sam samo htio dati mali osobni doprinos informiranju gradskih vijećnika i gradonačelnika. što sve postoji u svijetu, kako gradovi mogu funkcionirati, kako javna poduzeća mogu funkcionirati i kakav odnos s građanima, medijima i poduzetnicima postoji i kakav može biti.

Vrijeme ide, mi živući starimo u stalnim krizama i problemima, a oko nas se odvijaju divne stvari. Stvari za koje, zbog nesposobnosti vladajućih, ali i vlastite nesposobnosti i neznanja, uglavnom ni ne znamo da postoje. Šteta što nam životi prolaze u trivijalnim i niškoristi raspravama, svađicama i podmetanjima više i niže rangiranih političara. Nama trebaju ljudi koji će nas galvanizirati, koji će nas „navući“ ili „upecati“ bačenim parangalima dobrih ideja, vizija, strategija i novih znanja. Na kraju krajeva, kad nam to naprave, mi ćemo to sve i odraditi na ovaj ili onaj način, mi ćemo sve to provesti u djelo kroz svoje poslove kakvi god bili.

Umjesto toga, oni nam bacaju parangale neznanja, mediokritetstva, žutila, nedemokratičnosti, netransparentnosti, neinformiranosti i nazadovanja.

Nadam se da nema ništa uznemirujuće ili prijeteće u komentaru.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI