Programera razočarao Josipovićev stav o ACTA-i

Današnji prosvjed protiv ACTA-e u Osijeku
(FOTO: Davor Javorović/PIXSELL)

11.02.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 2550

Ivan Vučica, student i programer napisao je otvoreno pismo predsjedniku Ivi Josipoviću u kojemu izražava žaljenje što podržava usvajanje ACTA-e. U pismu kaže kako se tim sporazumom žele zaštiti veliki igrači na tržištu i ograničiti sloboda malih. Umjesto na zaštitu velikih, trebalo bi se orijentirati na uslugu.

Iako su neki navodi iz pisma u međuvremenu izbačeni iz konačnog prijedlogaACTA-e poput zabrane pristupa internetu nakon tri prekršaja i sl., kao najveće negativnosti ACTA-e navode se nepojmljive kazne od 1.500.000 dolara, tajnovitost donošenja u gotovo svim europskim zemljama te ono što je najvažnije protivnicima -  ACTA nije zakon već sporazum koji nadilazi zakone država potpisnica. Prosvjedi protiv ACTA-e održavaju se danas diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj (Zagreb, Osijek, Rijeka...)

Evo pisma...


Poštovani gospodine Predsjedniče!


Na pisanje ovog otvorenog pisma potaknut sam neugodnim iznenađenjem kada sam pročitao vijest o tome da ste kao jedan od političara koji se pokušava založiti za građanske slobode dali podršku ACTA-i.

Kao jedan od sudionika u predivnom procesu stvaranja računalnih sadržaja, kao mali programer za međunarodno tržište na kojeg piratstvo i osobno može utjecati, kao student, ali ponajviše kao osoba koja razumije tehničku i društvenu stranu računalnih mreža, razočaran sam time da dajete podršku ovakvom ugovoru. Još više sam iznenađen kao netko tko vjeruje u potrebu za transparentnim donošenjem propisa, zakona i ugovora – što ACTA svakako nije. Najviše sam iznenađen kao netko tko vjeruje u osobne slobode te u ljudsku prirodu.

Cijelo pismo pročitajte na Lupiga.com



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI