Đurović, Ronko i Lucić: Pruga do Našica mora u obnovu!

Saborski zastupnici: Dražen Đurović, Zdravko Ronko i Franjo Lucić su za obnovu pruge
(FOTO: Vjeran Blašković)

10.02.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 5422

Sva tri saborska zastupnika s našeg područja Dražen Đurović (HDSSB), Zdravko Ronko (SDP) i Franjo Lucić (HDZ) slažu se da treba obnoviti prugu od Pleternice do Našica. Nedavno smo objavili otvoreno pismo Udruge Aleksandar vezano uz važnost te pruge za stanovništvo čaglinskog kraja.

Možda je ovo prava tema na kojoj ćemo vidjeti sinergiju i suradnju sva tri saborska zastupnika s našeg područja kako bi se zajedničkim snagama u Saboru izborili za obnovu pruge. Evo što su nam rekli.

Dražen Đurović: Suludi iznos od 5.000 kn za metar obnove pruge!


- Pruga Pleternica - Našice u duljini 35 kilometara nije u funkciji od 17. 5. 2010. godine. Odgovorne osobe  uključujući i Branimira Jerneića, direktora HŽ infrastrukture lagali su javno u više navrata da uskoro započinje obnova pruge, ali se ne događa ništa.


Navodni troškovi obnove pruge iznosili bi između 160 i 200 milijuna kuna. Napominjem da elementarna matematika upućuje na to da bi prema toj računici obnova metra te pruge koštala oko 5.000 kuna. Naravno da se radi o suludim iznosima koji počivaju na "načinu poslovanja" zbog kojeg HŽ i jest u gubitcima koji se mjere u milijardama kuna. Dakle, na korupciji i preuveličavanju iznosa javnih radova.

Ta je pruga nužna za preživljavanje ljudi na tom prostoru i gospodarski oporavak. Ona spaja dvije slavonske županije. HDSSB zahtijeva hitnu obnovu te pruge za koju smo sigurni da se može izvesti uz puno manje ulaganja. Obnova mora započeti odmah, jer pruga dodatno propada a oprema se s pruge stalno krade i devastira.

Kao zastupnik HDSSB-a u Hrvatskom saboru tražit ću kroz amandmane sredstva za obnovu te pruge. Pozivamo i zastupnike SDP-a i HDZ-a s područja Požeško-slavonske i Osječko-baranjske županije da podupru amandmane kojima ćemo tražiti sredstva za obnovu te pruge - rekao je za 034portal saborski zastupnik Dražen Đurović.

Zdravko Ronko: Pruga se mora uspostaviti zbog svih đaka, studenata i bolesnih!

- Kao gradonačelnik i saborski zastupnik, bio u opoziciji ili poziciji, ne mijenjam svoje stavove prigodničarski ili stegovničarski. Moj stav je jasan: u Požegi mora biti samostalan Arhiv i Županijski sud. I jedno i drugo će biti! Isto tako ostajem pri stavu za koji ću se svesrdno zalagati, a to je da pruga Pleternica – Čaglin – Našice mora biti uspostavljena zbog svih požeških đaka i studenata osječkih škola i fakulteta, zbog svih požeških bolesnih koji koriste usluge osječke klinike, zbog svih onih oko četiri stotine smještenih u ljeskovačkom stacionaru, kojima je to jedina poveznica sa svijetom i sa svojom uglavnom siromašnom rodbinom, i nadasve - zbog građana nerazvijenog čaglinskog kraja - rekao je za gradonačelnik Požege i saborski zastupnik Zdravko Ronko.

Franjo Lucić: Neka onda ukinu sve nerentabilne pruge!

- Moj stav je od početka da pruga treba biti u funkciji. Svjestan sam da je ona nerentabilna, ali takvih pruga u Hrvatskoj ima puno pa ako zatvarati pruge zbog nerentabilnosti neka zatvore sve, a ne samo jednu. U Saboru ću se zalagati da se pruga obnovi - izjavio je gradonačelnik Pleternice i saborski zastupnik Franjo Lucić.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI