Želja mi je dovesti američki nogomet u Požegu

Ivan Banović
(FOTO: Zagreb Raiders)

29.01.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 7728

Samo četiri kluba u Hrvatskoj igraju američki nogomet - "full contact" kao u SAD-u. Među njima su tri zagrebačka kluba i jedan u Osijeku. Igrač i tajnik kluba američkog nogometa Zagreb Raiders, Ivan Banović dolazi iz Novih Mihaljevaca kod Požege. Tim se sportom aktivno bavi tek dvije godine, a već je napredovao i sada je jedan od ključnih igrača u klubu.

- Docimeri u studentskom domu bili su igrači američkog nogometa, oni su mi rekli da imam tjelesne predispozicije i da dođem na trening. Došao sam iz znatiželje, a ubrzo sam odlučio da se želim baš tim sportom baviti - prepričava 23-godišnji student prometa koji uz faks i treninge radi u jednoj informatičkoj prodavaonici u Zagrebu.

Ivan je u Raidersima od prošle godine. Najviše ga se dojmilo zajedništvo.


- Prije sam trenirao nogomet, ali ovo je puno bolje. Ovdje je osim tjelesne pripremljenosti jako bitna i ona mentalna, a cijela ekipa mora igrati kao jedno. Svatko mora svoj zadatak odraditi inače igra propada. Treninzi su važni, a imamo dvojicu inozemnih trenera, jednoga iz SAD-a i jednoga iz Njemačke. Uz treninge na igralištu, svatko od nas mora vježbati individualno još u teretani - objašnjava Ivan.




Američki nogomet izgleda dosta opasno kada se gleda na televiziji.

- To je sport u kojemu lom kostiju nije rijetkost. Meni se još nijedna teška ozljeda zasad nije dogodila, no imam kolege koji jesu teško ozlijeđeni. No to me ne može pokolebati da se time bavim. Oprema je također skupa, oko 300 eura stoji osnovna oprema za svakog igrača.

Momčad Raidersa poznata je po brojnim humanitarnim akcijama za djecu. Dobili su ponude za sudjelovanje u europskoj ligi, no zbog nedostatka financija upitno je hoće li ih moći prihvatiti.

Požeška publika nije dovoljno upoznata s ovim sportom, što nije čudno s obzirom da on nije dovoljno zastupljen ni na nacionalnoj razini. Ivan shvaća da u njegovom rodnom gradu još dugo neće biti moguće osnovati klub američkog nogometa, ali bi volio taj sport ipak približiti ovdašnjoj publici.

- Volio bih da na Slavoniji odigramo jednu utakmici, čisto da pokažemo malo Požežanima kako to izgleda. Igrali bismo mi (Raidersi) protiv osječkih Cannonsa. Ako bude sluha od strane lokalne samouprave za organizaciju takvog događaja, to bi bilo super - rekao je Banović.



Više o zagrebačkim Raidersima pročitajte na njihovim službenim stranicama i na Facebook profilu.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI