U Požegi gastro baština, u Pakracu stara tehnologija (video)

28.01.2012. | V. Blašković/M. Barać
Pregleda: 5158

Noć muzeja napunila je sinoć muzeje u cijeloj Hrvatskoj. U dva u našoj županiji - požeškom i pakračkom odvijale su dvije dijametralno suprotne priče. U požeškom je ispričana priča o tradicionalnoj prehrani, dok su Pakračani evocirali uspomene na tehnologije koje su ispunjavale domove proteklih desetljeća.

Noć muzeja u Požegi: Hrana kako se nekada spremala

Predstavljen je muzejski blog Muzej u loncu o hrani koja se spremala u slavonskim domovima. Viša kustosica Maja Žebčević Matić izrazila je nezadovoljstvo što je samo slavonski kulen uvršen u gastronomsku baštinu te najavila zalaganje da se još koja domaća delicija stavi na taj popis i vrednuje.


Prilikom otvorenja izložbe fotografija koje su snimili djelatnici Gradskog muzeja Požega u obilasku terena i svega što su djelatnici muzeja priredili, doministar zdravlja Marijan Cesarik rekao je kako je takva hrana, koju su spremali naši stari, zdravija i kvalitatnija, da su u njoj očuvani vrijedni sastojci za razliku od industrijske hrane kakva se kupuje u trgovačkim centrima.


Gradonačelnik Zdravko Ronko prisjetio je da je 27. siječnja 1945. godine oslobođen nacistički logor Auschwitz. Priliku je iskoristio kako bi muzeju poklonio menoru, prepoznatljivi židovski svijećnjak. Ideja da Grad Požega pribavi menoru nastala je prilikom nedavne premijere filma Židovi u Hrvatskoj kada se nigdje u gradu, pa niti u muzeju nije mogla nabaviti kako bi se njome ukrasio stol u kazalištu, ispričao je gradonačelnik.

Posjetitelji su uz razgledavanje izložaka u muzeju mogli kušati kruške miholjače u turšiji, glivajnu (kuhano vino), čaj od višnjevih grančica, stare požeške kolače te čvarke i mast od crne svinje. Uz sve to glumci amateri izvodili su zanimljive igrokaze koji su govorili o životu u Požegi prije 100 i više godina.

FOTOGALERIJA Noć muzeja u Požegi.

Pogledajte kratki video presjek događaja iz požeškog muzeja.



Djeca za starim kompjutorima: A gdje je miš?

Sinoćnja Noć muzeja koja je organizirana u Pakracu pokazala je da muzeji nisu i ne moraju biti dosadne, suhoparne i hladne ustanove, a sudeći po velikom broju posjetitelja čiji je raspon godina bio doslovno od 2 do 82 godine, potvrdio je da je ova manifestacija koja se u Pakracu organizira četvrtu godinu za redom, pun pogodak.

Izložba „Tehnika u vremenu“ za koju su najzaslužniji članovi Radioamaterskog kluba Pakrac koji ove godine slavi 60 godina postojanja, građanima je predstavila uređaje koji su se koristili u prošlom tisućljeću, kod starijih su neki televizori, gramofon pobudili brojna lijepa sjećanja, samim time i emocije, dok su se mladi i djeca s većinom eksponata susreli po prvi put u životu.

- Pa gdje je tu miš?, zapitao se u čudu jedan dječak koji je sjeo u retro kompjutorsku igraonicu koja je, što je i razumljivo, sinoć bila najposjećenija. Ma koliko god su klincima stari kompjutori bili prespori, a grafike preloše, svi su sa zanimanjem istraživali na čemu su prije 20 i više godina igrali njihovi roditelji. Zanimljivo je bilo i u slušaonici starih ploča, u dijelu u kojem su se reproducirali stari video i audio materijali, a zanimljivo je da su djeca najviše interesa pokazivali za audio kasete.

Starija publika je posebno toplo pozdravila retro koncert iskusnih pakračkih glazbenika Srećka Drakslera (orgulje) i Kornela Plažanina koji je svirao gitaru staru 48 godina, a zvuk je reproduciralo pojačalo staro 42 godine.
– E da je meni bilo imati ovakvo pojačalo kada sam počinjao svirati, rekao je Kornel kada smo ga pitali kako mu se sviđa pojačalo „Stellphone Tiger“.

Izložbu je svečano otvorio Davor Huška, pakrački gradonačelnik, u ime domaćina okupljene je pozdravila Jelena Hihlik, ravnateljica muzeja, dok su o ideji za ovu izložbu, kao i osamim eksponatima govorili Borislav Černi i Franjo Klačmer.

Uz Muzej grada Pakraca i radio amaterski klub Pakrac, organizaciju Noći muzeja pomogli su i članovi Udruge „Mali most“ te novoosnovane tehničke udruge „Ekscentrik“.

Svim zainteresiranim građanima poziv da izložbu razgledaju svakim radnim danom od 9 do 14, osim četvrtkom od 15 do 19 sati, sve do 29. veljače.

FOTOGALERIJA Noć muzeja u Pakracu.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI