Regionalni operativni promašaj

Publikacije: ROP i Strategija razvoja ljudskih potencijala
(FOTO: Vjeran Blašković)

08.01.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 5569

Naša vizija za 2012.: "Požeško–slavonska županija je regija dobrih poslovnih prilika i regija u kojoj želimo živjeti."

Upravo tom vizijom započinje dokument nazvan Regionalni operativni program (ROP) 2005 - 2012 usvojen u rujnu 2005. godine. ROP je pripreman 10 mjeseci, a osnovna mu je zadaća privući financijska sredstva Europske unije, Vlade RH te drugih donatora i investitora. Ukratko, ROP je donesen kao podloga kako bi se uopće mogla tražiti (povlačiti) sredstva na temelju izrađenih i prihvaćenih projekata.

Multitalent razvoj


ROP je u izradu krenuo za vrijeme zadnjeg mandata župana Ante Bagarića. Tada je ROP predviđao osnivanje Razvojne agencije što je učinjeno tek 2007. godine za vrijeme dok je Županijom upravljao SDP. Regionalnu razvojnu agenciju Vallis Aurea vodila je direktorica Ljiljana Bašura, a ugašena je nakon što se 2009. u Županiju vratio HDZ.


Bašurina projektna ostavština nikoga tijekom tih godina nije impresionirala, a ostat će upamćena kao osoba koja je gurala crveno srce kao zaštitni znak Vinogorja Kutjevo uz priču kako je Kutjevo srce Slavonije. Vinari i vinogradari to su doživjeli kao notorno nepoznavanje kraja i uvredu, tim više što sličan logo i slogan već postoji u obližnjem Đakovu. Javnost se počela sprdati...
Neki pričaju i da je često znala recitirati svoju poeziju, a nakon odlaska iz Požege nastupila je u srpskoj verziji emisije Ja imam talenat. Prisjetimo se.



HDZ je u listopadu 2010. godine osnovao novu Razvojnu agenciju koja je tijekom jednogodišnjeg rada sudjelovala na realizaciji projekata vrijednih ukupno 4,6 milijuna kuna. Uz iznos važno je vidjeti i strukturu provedenih projekata.

U spomenuti iznos tako su uključena bespovratna sredstva Ministarstva turizma za razvoj seoskog gospodarstva u iznosu od 1,8 milijuna kuna (za 2010. i 2011. godinu), projekt Žene na tržištu rada i Povećanje zapošljivosti radno sposobnih zajedno vrijednih oko 1,8 milijuna kuna, natječaji ministarstva gospodarstva u visini oko 200.000 kuna te projekti vezani za podizanje energetske učinkovitosti objekata ukupno vrijedni oko 580.000 kuna.

Razvoj ljudskih potencijala

Godinu dana nakon donošenja ROP-a u studenom 2006. godine Županija je usvojila Strategiju razvoja ljudskih potencijala 2006. - 2012 (PDF). Još jedan dokument koji je proistekao iz ROP-a, a na čijoj je izradi radila Tematska radna skupina koju su činili ljudi iz lokalne samouprave te ostalih važnijih institucija uključenih u problematiku poput Zavoda za zapošljavanje i drugih.

I ROP i Strategija razvoja ljudskih potencijala imaju navedene ciljeve koje će netko valjda službeno ove godine i analizirati te reći jesu li oni ostvareni. ROP kao dokument predviđa stalno vrednovanje i analiziranje ostvarenoga, no nitko se toga još nije prihvatio. Valjda iz opravdanih razloga jer rezultati nisu baš sjajni.
Na podlozi ROP-a, prošle godine u ožujku dobili smo još jedan dokument - novu razvojnu strategiju.

Revidirana vizija

Županijska razvojna strategija 2011. - 2013. još jednom do u detalje analiza realnost županije u brojkama. Za razliku od ROP-a, u dokumentu na 149 stranica navedeni su prioriteti i mjere koje treba provesti u sklopu Razvojne strategije. I još jednom, to je samo podloga za predlaganje projekata... a strategiju, kako piše u njoj, treba stalno vrednovati i nadopunjavati...

U skladu s novim trenutkom dokument nam je dao i novu viziju. Ona sada glasi: "Požeško-slavonska županija je moderna i konkurentna županija u kojoj se suvremena tehnologija isprepliće sa bogatom poviješću i očuvanim okolišem; to je Županija u kojoj je zadovoljstvo živjeti i raditi."

Sastavni dio Strategije je i Akcijski plan (PDF) koji sadrži popis svih predloženih projekata u Županiji ispisanih na 170 stranica. Dobro je što strategija predviđa izvještaj o provedbi strategije koji se mora izraditi do 31. ožujka pa nećemo još dugo čekati na rezultate nove vizije.

Povratak u realnost

Do tada, na samom početku 2012. godine koja je određena kao krajnja u ROP-u i Strategiji razvoja ljudskih potencijala, a nastavno na izrečene vizije, može se ponešto reći o postignućima, učincima i ciljevima o kojima je pisano na svim tim razvojnim stranicama.

Jesu li nam ti dokumenti (kao temelji za razvoj) pomogli da živimo u konačnici bolje i budemo kao društvo bolji i konkurentniji? Hoće li nam izrada novih strategija u tome pomoći? Možda odgovor daju neke činjenice, a možda i ne. Prosudite sami.

Broj ukupno zaposlenih osoba u županiji krajem ožujka 2005. godine iznosio je 20.518 osoba, godinu dana ranije 21.648, a prema podatku iz rujna 2011. godine u županiji radi 18.785 osoba. Broj zaposlenih smanjuje se u svim djelatnostima osim u samostalnim profesionalnim djelatnostima u kojima radi 2 posto ukupno zaposlenih.

Razvojna strategija ljudskih potencijala kao glavni strateški pravac navodi privlačenje poslodavaca u županiju. Prema podacima iz 2008. godine u županiji je bilo 707 aktivnih trgovačkih društava, krajem rujna 2011. bilo ih je 633. Najviše novootvorenih firmi registrirano je za djelatnost trgovine.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u županiji živi oko 9 posto manje stanovnika nego nakon popisa 2001. godine. Tada je u županiji živio 85.831 stanovnik, dok ih je danas 78.031.

Iako se broj nezaposlenih povećava u svim dobnim kategorijama, posebno je teško osobama do 34 godine starosti. Oni čine 51 posto nezaposlenih u našoj županiji. Čak 39 posto nezaposlenih čine mladi do 29 godina starosti.

Nakon svega ovoga, čekajući službene evaluacije strategija, ne preostaje ništa drugo nego 2012. godinu proglasiti godinom Regionalnog operativnog promašaja.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI