Božjakovina nije uložila ugovorenih 250 mil. kn u Kutjevo

Ilustrativna fotografija
(FOTO: PIXSELL)

26.12.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 10525

Tvrtka Božjakovina d.d. Dugo Selo nije u potpunosti ispoštivala ugovor o kupoprodaji tvrtke Kutjevo d.d. koji je početkom 2004. godine potpisala s Hrvatskim fondom za privatizaciju, stoji u odgovoru koji je Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) uputila Požeško-slavonskoj županiji nakon pitanja predsjednika Županijske skupštine Radoslava Galića o provedbi privatizacije Kutjeva d.d.

Prema spomenutom ugovoru o prodaji tvrtke Kutjevo d.d., kupac se obvezao do kraja 2008. godine uložiti u tvrtku 250 milijuna kuna. Ulaganje je trebalo biti provedeno u dvije faze. U fazi dokapitalizacije trebali su podmiriti dugove u iznosu od 100 milijuna kuna kako bi deblokirali račun tvrtke, što je i učinjeno. Druga faza podrazumijevala je investicijska ulaganja u društvo u visini od 150 milijuna kuna. Tri godine nakon sklopljenog ugovora počele su se pojavljivati prve komplikacije i do kraja 2008. godine uloženo je 233,9 milijuna kuna od čega je kupac uložio vlastitih 159 milijuna.

U ožujku 2009. godine potpisuje se aneks ugovora jer se odustaje od tvornice za preradu sušenog voća budući da projekt navodnjavanja nije realiziran, a odustalo se i od proizvodnje komine i destilata jer se pokazalo da neće biti ekonomski isplativa. Umjesto toga, kupac se obvezao uložiti 69 milijuna kuna u farmu za tov svinja, postrojenje za energetiku i proizvodnju briketa. Ispunjenje svojih obveza osigurali su mjenicama koje je izdao kupac (tvrtka Božjakovina d.d. Dugo Selo) s rokom važenja koje pokriva rok ispunjenja obveze ulaganja. Taj je rok do kraja 2011. godine.


"Do danas kupac nije izvršio preostalu obvezu ulaganja u društvo, a na sastanku u ožujku 2011. godine postavili su pitanje opravdanosti ulaganja s obzirom na recesiju i sadašnje interese Kutjeva d.d, investicije koje su izvršene za kupnju objekata za proizvodnju šećera te mogućnosti uvjetovane ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Kupac je potom obavijestio da će dostaviti agenciji novi prijedlog za ulaganje, što do danas nije učinio", stoji u odgovoru Agencije za upravljanje državnom imovinom koji potpisuje ravnatelj Tomislav Boban.


Ukoliko kupac do kraja godine ne izvrši ugovorenu obvezu ulaganja u iznosu od 69 milijuna kuna, stručne službe će krenuti s naplatom sredstava osiguranja, tj. mjenica.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI