Grad podiže kredit od 6 mil. kuna za pročišćivač u Gaju

Gaj
(FOTO: Mario Barać)

22.12.2011. | Mario Barać
Pregleda: 3109

Proračun Grada Lipika u 2012. godini je planiran u iznosu od oko 17 milijuna kuna, odlučeno je većinom glasova na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća koja je održana jučer 21. prosinca. Proračun za sljedeću godinu je  660.000 kuna veći od realiziranog proračuna u 2011, a za proračun je glasovalo 7 vijećnika, suzdržani su bili Mišo Straga (SDP), Darko Derenj (SDSS) i Vinko Pečanić (HSP). Jedini je protiv bio Siniša Papaik (HSS).

Sustav odvodnje u Gaju

Više nego o proračunu, vijećnici su raspravljali o prijedlogu Odluke o prihvaćanju investicije izgradnje sustava odvodnje i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda naselja Gaj te o prijedlogu Odluke o zaduživanju kod poslovne banke za financiranje ove investicije i to u iznosu od 6,25 milijuna kuna. Grad Lipik, za razliku od susjednih jedinica lokalne i regionalne samouprave, nema kreditnih opterećenja jer nisu niti išli u zaduživanja, pa je bilo za očekivati da će vijećnici biti oprezni iako je navedenu investiciju planirano provesti kroz kapitalni program IPA V – IPARD 301 – izgradnja objekata i uređaja odvodnje, koja predviđa povrat uloženih sredstava.


Gordana Horvat, pročelnica Odjela za financije Grada Lipika je pojasnila da se do traženog iznosa došlo temeljem projektantskog troškovnika, ali su moguće korekcije. Najjednostavnije je ovu investiciju objasnio vijećnika Papaik:
- IPARD ima vrlo jasna pravila igre koja kažu da se projekt mora realizirati i isfinancirati, nakon čega slijedi povrat uloženog novca.
Pečanić je dodao da treba podržati svaki projekt koji je dobar, kojeg proračun može izdržati i koji je društveno opravdan, ali je naglasio kako vijećnici moraju biti svjesni kako će kreditom opteretiti one koji će u vijećničkim klupama sjediti u sljedećem sazivu vijeća.


Ostalo na vijeću

Rasprave je bilo i po pitanju nasipavanja poljskih puteva, prioriteta asfaltiranja na području grada, ali i o financiranju udruga i obavezi dostave financijskog izvješća, no najzanimljivije je bilo pitanje koje je Straga uputio gradonačelniku Antunu Haramiji, a tiče se priče kako je Grad Lipik navodno zainteresiran za otkup obiteljske kuće bivše premijerke Jadranke Kosor. Haramija je to odmah demantirao i rekao kako to nema veze s realnošću.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI