Standard u našoj županiji 24 % ispod hrvatskog prosjeka

Ilustrativna fotografija
(FOTO: PIXSELL)

22.12.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 5619

Kupovna moć stanovništva Požeško-slavonske županije niža je od hrvatskog prosjeka za 24 posto. Radi se o dohotku nakon oporezivanja (neto plaća ili mirovina) podijeljenom s ukupnim brojem stanovnika. Po toj računici mjesečni neto primici po stanovniku u Požeško-slavonskoj županiji iznose 1.609 kuna, dok su na državnoj razini 2.110 kuna, predstavio je Luka Balenović, predsjednik županijske HGK gospodarske pokazatelje na jučerašnjoj svečanoj sjednici.

Sve manje aktivnih poduzeća

Iako se broj registriranih trgovačkih društava tijekom zadnjih godina popeo na 996, broj aktivnih poduzeća smanjio se ove godine na 663. Tijekom prvih devet mjeseci 2011. godine njihov je broj smanjen za stotinu, dok su financijsko izvješće Fini do kraja rujna predale 552 tvrtke. Najviše aktivnih trgovačkih društava registrirano je za trgovinu, a slijede prerađivačka industrija i građevinarstvo. Ove je godine značajno smanjen broj zaposlenih u aktivnim društvima na 7.569, a bitno je smanjeno i ulaganje poduzetnika u dugotrajnu imovinu koje je tijekom prvih devet mjeseci ukupno iznosilo oko 108 milijuna kuna.


Povećava se izvoz


Gospodarstvo u Požeško-slavonskoj županiji najviše se može pohvaliti velikim izvozom. Tijekom prvih 10 mjeseci ove godine naše su firme ostvarile skoro 98 milijuna američkih dolara izvozom robe, što je povećanje od 9 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Ukupni izvoz iz županije bilježi 7 posto veći rast od izvoza na državnoj razini, dok je uvoz u našu županiju smanjen za 4 posto i niži je od hrvatskog prosjeka za 6 posto. Među najvećim izvoznicima su Plamen Požega, DEM Pakrac, Lipik Glas, Color Emajl Požega, Spin Valis Požega, Zvečevo Požega i Kutjevo. Iz naše županije najviše robe izvozi se u Italiju, Njemačku, BiH, Austriju, Sloveniju, Veliku Britaniju i Srbiju.

Zaposlenost se brzo smanjuje

Broj zaposlenih krajem rujna iznosio je 18.785 i brže se smanjuje od hrvatskog prosjeka. U tvrtkama sa sjedištem u Požeško-slavonskoj županiji (nisu uključeni veliki trgovački lanci) zaposleno je oko 7,5 tisuća ljudi. Najviše otpada na zaposlene u prerađivačkoj industriji - 3.440, a slijede trgovina i poljoprivreda s po 1.000 zaposlenih.

Nepodmirene obveze

Krajem rujna u Fini je registrirano 276 insolventnih tvrtki s područja naše županije u kojima je zaposleno 298 djelatnika. Njihove nepodmirene obveze ukupno iznose preko 300 milijuna kuna.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI