Znanstvenici virus ptičje gripe učinili lakše prenosivim

Virus ptičje gripe u boji, H5N1
(FOTO: Cynthia Goldsmith)

22.12.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 1305

Danski znanstvenici iz Erasmus medicinskog centra u Rotterdamu objavili su kako su uspjeli u laboratoriju rekombinirati virus tipa H5N1 azijske tzv. ptičje gripe i da se takav sada lakše prenosi između sisavaca, pa tako i ljudi.

Europski znanstveni spremni su objaviti detalje kako su došli do soja ovoga virusa što je američkoj vladi odmah zazvonilo na uzbunu. Već su poslali upozorenje da detalji metodologije rekombiniranja virusa može doći u krive ruke i kao takvo predstavljati bioterorističku opasnost.

Dr. Ron Fouchier koji predvodi znanstveni tim u priopćenju je naveo kako je potreban vrlo malo broj mutacija kako bi virus H5N1 postao soj koji se lakše širi između ljudi. Smatra kako istraživanje njegovog tima može biti od velike koristi za zdravlje ljudi.


- Vjerujem kako će naše istraživanje pomoći u liječenju gripe i pronalasku boljih cjepiva u budućnosti, rekao je Fouchier. Istraživanje je provedeno na lasicama, sisavcima čiji imunološki sustav na virus reagira poput ljudskog.


- Znamo koju mutaciju treba pratiti u slučaju izbijanja epidemije koju tako možemo zaustaviti prije nego li bude prekasno. Nadalje, otkriće će pomoći pravovremenom razvoju cjepiva i lijekova, rekao je Fouchier u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama medicinskog centra.

Objavljeno je i kako u Centru rade na novom izvještaju koji će biti u skladu sa smjernicama koje je navela američka vlada zbog bojazni o zloupotrebi otkrića u terorističke svrhe.

Znanstvena zajednica nije jedinstvena u mišljenju treba li u potpunosti objaviti metodologiju i detalje mutacije virusa. Dok jedni ističu važnost za daljnji razvoj cjepiva i ogorčenost bilo kojom vrstom cenzure, pa tako i znanstvenih otkrića, drugi se boje da otkriće može poslužiti u bioterorističke svrhe. No, ima i onih koji takvu mogućnost ne smatraju ozbiljnom jer ukoliko dođe do širenja virusa on se više ne može kontrolirati, pa će tako zaraženi biti i teroristi.

Virus azijske gripe pojavio se 1996. godine, ubio je milijune ptica, a prelazak virusa na ljude vrlo je rijedak. Ukupno je do danas evidentirano 600 slučajeva zaraze ljudi koji su bili u direktnom kontaktu sa zaraženim životinjama.

Izvor: ABC



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI