Devet naselja brestovačke općine spaja se na pročistač

Trenutno je u CUPOVU izgrađen samo mehanički sustav pročišćavanja kanalizacijsih voda
(FOTO: Vjeran Blašković)

19.12.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 4030

Kanalizacijski sustav devet naselja iz Općine Brestovac sa 2.144 stanovnika uskoro će biti priključeno na Centralni uređaj za pročišćenje otpadnih voda (CUPOV) u Požegi što će značiti nešto čišću vodu u rijeci Orljavi. Naselja sjeverno od Brestovca još uvijek nisu u planu priključenja na kanalizacijski sustav, pa tako niti na CUPOV.

- Ta naselja će kada bude izgrađen kanalizacijski sustav u njima vjerojatno dobiti svoje manje pročistače. Kompletno priključenje predviđenih naselja (Brestovac, Nurkovac, Završje, Dolac, Daranovci, Zakorenje, Donji Gučani, Gornji Gučani, Ivandol) na CUPOV očekujemo tijekom iduće godine, radovi na kompletiranju sustava su u tijeku. Manji dio Završja već ima izgrađen kanalizacijski sustav, pa će oni najprije i biti priključeni, rekao je načelnik Općine Brestovac Zdravko Mandić.

Izgradnja biopročistača


Gradsko vijeće Grada Požege na sjednici je u subotu pozitivnim ocijenilo sporazum između Grad Požege i Općine Brestovac po kojemu će Općina u 24 rate uplatiti Gradu Požegi 530.000 kuna kao sudjelovanje u dosada već izvedenim radovima na izgradnji CUPOV-a. Sporazumom je predviđeno i sufinanciranje Općine Brestovac i budućih radova na CUPOV-u.


Do sada je u pročistač otpadnih voda u Požegi uloženo 11,3 milijuna kuna u kompletiranje 1. faze izgradnje - mehaničkog odvajanja otpada iz voda, dok se izgradnja 2. faze pročišćavanja očekuje tijekom 2013. i 2014. godine. Time bi požeški pročistač dobio nakon mehaničkog dijela pročišćavanja i postrojenja za biološko pročišćavanje.

Hrvatske vode i Tekija započele su postupak prijave projekta u program "Unutarnje vode" koji se dijelom financira kreditom Svjetske banke. Procijenjena vrijednost radova na drugoj fazi pročistača je oko 40 milijuna kuna.

Izdvojeni otpad odlazi na Vinogradine

Kako je pročistač već šestu godinu u funkciji mogu se izraziti i neke konkretne brojke što on znači za vodu u Orljavi. Godišnje se tako uređajem odstrani oko 84 tone materijala, od čega 35 tona otpada koji je veći od 1,5 centimetara, 12 tona otpada većeg od 6 milimetara, 33 tone pijeska i mulja te 5 tona masnoća. Tako nastali otpad prevozi se i odlaže na komunalnom odlagalištu Vinogradine. Godišnje se u CUPOVU obradi 2,2 milijuna prostornih metara vode.

CUPOV je smješten u nastavku Industrijske ulice u Požegi na samom početku Vidovaca. Pogon je konstruiran za duplo veći kapacitet od trenutno instaliranog.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI