Ronko: Nemate mi pravo postavljati pitanja

Sjednica Gradskog vijeće Grada Požege
(FOTO: Vjeran Blašković)

17.12.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 14066

Iako ne toliko zanimljiva i burna kao neke ranije, 16. sjednica požeškog Gradskog vijeća održana tijekom prijepodneva najzanimljiviji je dio donijela na samom početku - aktualnom polusatu. Kao što se i očekivalo, sve predložene točke dnevnog reada usvojene su većinom koju čine vijećnici iz redova SDP-a. Najvažnija točka svakako je bila usvajanje proračuna za 2012. godinu kojega su vladajući vijećnici podržali, a oporbeni bili protiv. O detaljima proračuna pročitajte u tekstu kojega je 034portal objavio jučer.

Štetočine

Od vijećničkih pitanja upućenih gradonačelniku Zdravku Ronku možda je najzanimljivije u revijalnom smislu bilo tijekom odgovora vijećniku Nini Smolčiću koji je ponovno pitao za izvješće o radu Tekije d.o.o. i projektima koje Grad Požega kandidira prema proračunu RH.

Gradonačelnik Ronko mu je u svom stilu odgovorio kako on kao da ne živi na zemlji, već u oblacima rekavši kako se državni proračun mora skresati za 9 milijardi kuna za što su krive i trgovinske stranke HSLS, SDSS i HSS, nazvavši ih i štetočinama.


- Projekti su aplicirani, ali iznimna je kriza, rekao je Ronko na što vijećnik Smolčić nije bio zadovoljan odgovorom traživši konkretnije koji su to projekti iz Grada Požege aplicirani za sredstva iz državnog proračuna.


- Vi koji pripadate štetočinskoj stranci nemate pravo postavljati mi pitanja, a kamoli dobiti odgovor od mene, rekao je Ronko. Smolčić je najavio i pismeno slanje upita, na što će mu vjerojatno morati odgovoriti.

Rotor, pomoć iz proračuna, isplata novca Festivalu

U odgovorima na vijećnička pitanja iz redova SDP-a gradonačelnik Ronko rekao je kako su u pripremi radnje kako bi u skorašnjem vremenu počeli radovi na rotoru na križanju Radićeve i Tuđmanove. Rastislav Navratil pitao je može li Grad sada kada je došlo do promjene vlasti u državi očekivati veći priljev novca za gradske projekte na što mu nije decidirano odgovoreno, već potkrijepljeno opravdanjem da će se državni proračun morati drastično rezati, a da će konkretan odgovor moći dati nakon ožujka kada se usvoji novi državni proračun.

Nadu DelVechio zanimalo je hoće li Grad isplatiti 100.000 kuna koje stoje u proračunskoj stavci o financiranju Požeškog festivala (bivši Festival Zlatne žice Slavonije) na što je dobila negativan odgovor.
- Nije i neće, nije bilo muljaža, pa nema potreba. Ovo što su skupili im je sasvim dovoljno, rekao je Ronko. Negativno je odgovorio i na upit o ukidanju naplate parkiranja na parkiralištu u Cirakijevoj ulici.

Spomen park propalih stranaka

Tijekom vijećničkog sata gradonačelnik je odgovorio i na upit o Željezničkom spomen parku i obnovljenom Francuzu rekavši kako je Grad podržao inicijativu Udruge Zaljubljenika u željeznicu Slavonije, da nije nikome ništa odobravao, a da je spreman na zahtjev otvoriti spomen park propalih stranaka, izjavio je Ronko.

Sastanak o grijanju u Babinom viru

Bilo je riječi i o cijeni grijanja u stambenim zgradama u Babinom viru priključenim na zajedničke kotlovnice u vlasništvu komunalne tvrtke Tekija. Ronko je rekao kako su rezultati ugradnje kalorimetara dali dobre rezultate, te da su računi koje su korisnici dobili (manji dio računa veći je od 1000 kuna) u skladu s temperaturama u studenom i povećanju cijene energenata.

- Poduzimamo sve što je moguće. Imamo kapacitete za veći broj priključenih zgrada, a za srijedu smo sazvali sastanak sa stanarima na kojemu ćemo porazgovarati što dalje napraviti, rekao je gradonačelnik.

Sve dopune dnevnog reda odbijene

Prije prve točke dnevnog reda vijećnicima je pročitano 15 dopuna dnevnog reda koje je predložio vijećnik Smolčić. Između njih našli su se točke o mikrokreditima, ukidanje koncesije za odmaralište u Baškoj, odluka o čuvanju digniteta predsjednika Gradskog vijeća, izvješće o radu Tekije, stanje sigurnosti nezaposlenosti te ona o prikupljanju životopisa gradskih vijećnika kako bi javnost znala tko ih zastupa. Niti jedna dopuna nije usvojena.
 
Nakon toga Smolčić je protestirajući što mu se opet sve točke odbijaju stavio slušalice na uši.



Od ljubavi se ne živi

U raspravi o proračunu za 2012. godinu istaknuti su projekti poput renoviranja i dogradnje Gradske knjižnice, spomenutog rotora te radova na Varelovcu i onih vezanih za vodoopskrbu.
 
Vijećnik iz redova HDZ-a Drago Gašpar rekao je kako su porezi i prirezi na osobni dohodak najveći prihodi proračuna, a da trećina ukupnog proračuna od 69 milijuna kuna otpada na rashod za zaposlene. Za vlak Francuz rekao je kako mladi kad dođu u neke godine shvate da se ne živi od ljubavi. Rekao je kako je očekivao prpošniji proračun.

- Lijepo je da imamo Francuza i Spomen park propalih stranaka, ali ovaj proračun treba pomoći mladima da se razvijaju, neće budućnost biti samo samo u staračkim domovima. Kao liječnik znam da je staračka populacija sve veća, pa treba razmisliti o gradnji novih kapaciteta za njihov smještaj. Pri tome je predložio izgradnju još jednog staračkog doma u kojemu bi se smjestili stariji i nemoćni, ali i zaposlili mladi, rekao je Gašpar zaključujući.
- Osim klizališta i Francuza, kulenijada i sl., sve podržavamo, mora postojati i intervencija u lokalno gospodarstvo.

Brestovačka kanalizacija priključuje se na CUPOV

Usvojena je odluka o priključenju na komunalne vodne građevine u kojoj su po sili zakona usklađene naknade za priključenje. Tako će ono za kuću površine između 200 i 400 četvornih metara bruto površine iznosit 45 posto prosječne mjesečne bruto plaće u državi. Tijekom 2010. godine ona je iznosila oko 7.650 kuna.

Odlučeno je i o priključenju kanalizacijskog sustava općine Brestovac na požeški pročistač CUPOV (Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda).

Na sjednici je odlučeno da se Istarska ulica u Požegi preimenuje u ulicu Filipa Potrebice, a prostor ispred crkve u Mihaljevcima dobije naziv Trg sv. Augustina.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI