Najčitatelj Vinko: Knjiga je savršeni bijeg u drugi svijet

Vinko Kovačević
(FOTO: Luka Bucić)

15.12.2011. | Luka Bucić
Pregleda: 5542

Kada je požeški umirovljenik Vinko Kovačević saznao da je među pet najčitatelja Odjela za odrasle Gradske knjižnice i čitaonice Požega, nije mogao vjerovati.

- Nisam se nadao ovoj nagradi, zaista je ovo bilo jedno ugodno iznenađenje i naravno velika čast.

Osobito vitalnom i komunikativnom 70-godišnjaku, nekadašnjem tehničkom direktoru Končara knjige su odmalena bile strast.


- Sve je počelo s mojim ocem. Iako je bio poljoprivrednik, bio je drukčiji. Knjiga mu je bila velika ljubav koju je na mene prenio u vrlo ranoj dobi. Već s pet godina iz prkosa, jer nisam htio da mi drugi čitaju, počeo sam čitati i rodio se žar prema pisanoj riječi koji se nije ugasio 65 godina - rekao je Kovačević u razgovoru za 034portal.


- Uživam u ovom razdoblju života. U mirovini sam, unuk Emanuel je krenuo u vrtić, tako da imam dosta vremena za čitanje. Mjesečno pročitam najmanje pet romana. Knjiga je savršeni bijeg u neki drugi svijet.

Iako svjestan da je taj svijet fikcija, kaže da mu teško odolijeva. Čita uglavnom beletristiku, a omiljeni su mu krimići, sudski romani i znanstvena fantastika. Voli gledati filmove, ali kaže da nijedna ekranizacija ne može tako dobro prodrijeti u dušu knjige kao čitateljeva mašta.

- Nevjerojatno je, sada kada pogledam svijet oko sebe, da stvari o kojima sam sedamdesetih i osamdesetih čitao u znanstveno-fantastičnim romanima postaju stvarnost - kaže Kovačević i ne skriva svoje oduševljenje internetom, medijem koji možemo slobodno reći sve više istiskuje nakladništvo.

No ipak, uz sav tehnološki napredak, kaže da mu je knjiga nešto nezamjenjivo.

Ostale nagrade Gradske knjižnice i čitaonice



U kategoriji najčitatelja dječjeg odjela: Dora Lončarević, Larisa Zelenbaba, Katarina Barišić, Marko Skukan.
U kategoriji najčitatelja odjela za odrasle: Iva Adžaga, Jozefina Goluža, Vinko Kovačević, Sandra Krizmanić, Nada Razmanović.
U kategoriji najčitatelja (najslušatelja) glazbenog odjela: Elizabeta Štancl, Davor Podnar.
Najčitateljem novina i časopisa proglašen je Anton Romić.
U kategoriji suradnje sa kulturnim i pedagoškim ustanovama nagradu je primila Đurđica Sertić.
Najvjernijim članom knjižnice za 2011. godinu proglašena je Katarina Benković, umirovljenica iz Požege.
Obitelj Dragičević iz Požege primila je nagradu za najvjerniju obitelj.
Posebno priznanje za najstariju članicu knjižnice dobila je Zdenka Sminderovac iz Požege rođena 1928. godine, koja je u šali nadodala da bi joj bilo draže primiti nagradu za najvjerniju nego za najstariju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI