Uzgajivači u panici: Dvadesetak krava već zaraženo

Ilustrativna fotografija
(FOTO: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL)

14.12.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 5629

Enzootska leukoza goveda (ELG) virusna je bolest koja se sve češće pojavljuje kod mliječnih krava u cijeloj Hrvatskoj, a Požeško-slavonska županija, kako doznajemo, nije izuzetak.

- Dvadesetak krava u našoj županiji je sigurno zaraženo i morat ćemo ih poslati na klanje, to je zasad sigurno. Virus je rasprostranjen diljem županije po gotovo svim općinama - rekao je veterinarski inspektor Josip Višaticki.

Doznajemo kako je zbog pristupnih pregovora Hrvatske i Europske unije naša vlast potpisala da će Hrvatska biti oslobođena od ovog virusa i zato liječenja nema nego se goveda šalju na klanje. Klaonice plaćaju vlasnicima 1,5 kuna po kilogramu, a ostatak subvencionira država. Kada su Poljska i Češka ulazile u EU isto su činile, ali kod njih je mesna industrija plaćala veći dio cijene, a država je manje subvencionirala.


- Ukupna naknada ako izađe 7-9 tisuća kuna po govedu nije ni približno dovoljna za uzgajivače jer ako krava daje mlijeko i još ako ima tele, ona vrijedi barem dvostruko više. Ne zaboravimo kako će nagodinu seljaci prijavljivati svoje kvote po broju grla stoke i po količini proizvedenog mlijeka kako bi na osnovu tih kvota mogli tražiti poticaje. Oni koji sada ostaju bez goveda zbog toga su u još većem gubitku - objasnio je Miroslav Kovač, upravitelj Uzgojno-poslovno-obrazovnog centra Simentalac.


Hrvatski seljački savez uputio je danas javni poziv Ministarstvu poljoprivrede da se novac za subvencije svih izgubljenih grla goveda što prije isplati seljacima kako ne bi došlo do masovnog gašenja poljoprivrednih gospodarstava koja su ionako dosad jedva preživljavala.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI