Država mora biti najmoralniji poduzetnik!

Predstavnici obrtnika Požeško-slavonske županije
(FOTO: Mario Nakić)

25.11.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 4888

Predstavnici Obrtničke komore Požeško-slavonske županije obrazložili su na današnjoj konferenciji za medije sedam zahtjeva koje su iz središnjice Hrvatske obrtničke komore podnijeli prema budućoj vlasti.

Kod uvođenja financijske discipline na tržištu, država je ta koja mora svojim primjerom pokazati kako se dosljedno pridržava Zakona o rokovima i ispunjenju novčanih obveza te potom isto tražiti i od drugih pravnih subjekata, stajalište je obrtnika. Država mora biti najmoralniji poduzetnik, rekao je Stipo Barukčić, predsjednik OK Požeško-slavonske županije.

Kod obrazovanja, država mora promicati cjeloživotno učenje u području obrtništva te osnovati Zakladu za stipendiranje učenika koji upisuju programe obrazovanja za deficitarna zanimanja.


Obrtnici pod jednakopravnim položajem gospodarskih subjekata traže uvođenje zakona kakav je nedavno uvela Francuska, gdje se jamči izdvojenom imovinom, te bi se na taj način pravno izjednačilo obrtnike i vlasnike velikih poduzeća. Obrtnici traže svoje učešće u više saborskih odbora, u radu ministarstava i koordinacije Vlade RH.


Barukčić je pojasnio i zahtjev fleksibilnosti radne snage. Kada bi se poslodavcu omogućilo privremeno zapošljavanje uz niže izdatke, obrtnici bi više zapošljavali. Na taj bi se način riješio problem sive ekonomije i rada na crno te bi prava radnika bila zaštićena.

Obrtnici na kraju traže i ponovno osnivanje Ministarstva obrta, malog i srednjeg poduzetništva jer samo tako mogu imati u Vladi ministarstvo koje brine o malim poduzetnicima, ustvrdio je Barukčić.

Na području Republike Hrvatske registrirano je oko 90.000 obrta koji zapošljavaju oko 120.000 ljudi, dok su na području Požeško-slavonske županije te brojke stoput manje.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI