Sirijska vlast planira ukinuti izvanredno stanje

Sirija na karti
(FOTO: ilustracija)

28.03.2011. | M. Nakić
Pregleda: 3011

Izvanredno stanje, koje je u Siriji neprestano na snazi već gotovo 50 godina, moglo bi ovih dana biti ukinuto, javlja CNN pozivajući se na izvor blizak sirijskim vlastima. Ova odluka dolazi nakon krvavih antivladinih prosvjeda.

Preventivna uhićenja

Po još uvijek aktualnom zakonu koji vrijedi za vrijeme izvanrednog stanja, vlada ima pravo uhititi građane "preventivno", samo na osnovu indicija. Također, može im se izreći zabrana na prisutstvo odvjetnika tijekom ispitivanja te nemogućnost žalbe na presudu. Takav je "izvanredni zakon" u Siriji na snazi od 1963. godine.

Traži novog premijera


Prema CNN-ovom izvoru, cijeli vladin kabinet bi trebao odstupiti već ovog tjedna čim predsjednik Bashar al Assad odluči o tome tko će biti novi premijer. Assad također razmišlja i o izmjeni članka 8 Ustava, koji kaže da je stranka Baath "glavna i vodeća politička stranka u društvu i državi" te ograničava postojanje drugih političkih stranaka.


Nestali novinari

U vezanim vijestima, Reuters je objavio vijest da su dvojica njihovih djelatnika, kamerman i televizijski producent, nestali u nedjelju u Siriji. Trebali su se tijekom prijepodneva vratiti u bazu u Libanonu, no izgubio im se trag kada su krenuli na put.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI