Financijska blokada može ugasiti WikiLeaks

Julian Assange na londonskom prosvjedu protiv pohlepnog bankarskog sustava
(FOTO: BigPictures/PIXSELL)

25.10.2011. | Agencije/V.B.
Pregleda: 872

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange rekao je kako je zviždačka internetska stranica u financijskim problemima i kako će zaustaviti objave novih dokumenata kako bi se fokusirali na povećanje donacija i financijsku konstrukciju projekta.

WikiLeaks je do sada objavio više od 250.000 američkih diplomatskih dokumenata koji govore o pravoj strani visoke politike. Osim što je pod stalnim pritiskom SAD-a koje traže njegovo izručenje, Assangeu i njegovom zviždačkom projektu mogle bi presuditi - financijske korporacije.

Nakon što je javnosti posredstvom web stranice WikiLeaks predočena prava slika svjetske diplomatske i vojne elite, američke financijske kompanije - Visa, MasterCard, Western Union, PayPal i druge blokirale su novčane donacije WikiLeaksu, koji je sada, kako kaže Assange, pred gašenjem.


"Ukoliko WikiLeaks ne ukloni blokadu, u novoj godini nećemo moći nastaviti s radom", rekao je Assange.


Assange je rekao kako je njegov tim izložen korporacijskoj cenzuri te da su im od uvođenja blokade donacije pale za 95 posto. Glasnogovornik WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson kaže kako im je u 2010. tijekom mjeseca znalo biti donirano i više od 100.000 eura, a da su iznosi sada između 6000 i 7000 eura mjesečno.

Da bi projekt nastavio s radom i u 2013. potrebno je 3.5 milijuna dolara. WikiLeaks ima 20 zaposlenih.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI