Novi brand: Glazbeni festival Slavonije Požega

Ovogodišnji festival Zlatne žice Slavonije u Požegi, započeo je povorkom
(FOTO: Dušan Mirković/PIXSELL)

23.10.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 3397

Gradski vijećnici na posljednoj sjednici požeškog Gradskog vijeća izmijenili su Statut Grada Požege s tri dopune vezane uz kulturne manifestacije - Glazbeni festival Zlatne žice Slavonije, Grgurevo i Ivanjski krijes.

Do sada je u Statutu Grada bilo jedino Grgurevo, a ovim izmjenama u Statut je dodan festival kojemu je tom prilikom promijenjeno i ime u Glazbeni festival Slavonije Požega te Ivanjski krijes.

Ronko: Brand festivala vrijedi 1,5 milijuna eura


Gradonačelnik na svojim web stranicama pojašnjava zašto je došlo do dopuna Statuta i promjene imena festivala. - Da se više ne bi dešavalo i događalo ono što se događalo do sada, od svojatanja i zauzimanja osobnih pozicija, pa do toga da si neki uzimaju za pravo na neke brendove Požege i cijele Požeštine, predložili smo da se to uvrsti u Statut, kako bismo ih zaštitili, rekao je Zdravko Ronko dodajući.


- Želimo da ubuduće Festival dobije na kvaliteti, da bude još značajniji i prepoznatljiviji brend koji će Požegu na najbolji način promovirati, i da to bude vlasništvo svih građana – jer to vrijedi minimalnih 1,5 milijuna eura, izjavio je gradonačelnik Ronko rekavši da će festival s novim imenom dobiti i novi znak.

Enjingi: povod promjene je pravne prirode

Ivan Enjingi, predsjednik Glazbenog društva Zlatne žice koje je u rujnu festival Zlatne žice Slavonije organiziralo u Kutjevu, jer je Grad Požega organizirao svoj festival istoga imena na Trgu Sv. Trojstva u Požegi, kaže kako su povodi promjene imena jedne druge naravi - one pravne. Kaže kako je sada svima jasno da je Društvo Zlatne žice jedini vlasnik imena festivala i znaka festivala te da su toga vjerojatno sada postali svjesni i u Gradu Požegi.

Enjingi je rekao kako je Društvo nastavilo s pravnim procesom proglašenja ništavnom odluku Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo kod kojega se Grad Požega 2009. godine upisao kao vlasnik imena Zlatne žice Slavonije i zaštitnoga znaka. Za 034portal je rekao kako još nije pozvan na Prekršajni sud povodom rješenja Inspektorata da je Društvo organiziranjem festivala u Kutjevu pod istim imenom, povrijedilo prava Grada Požege.

Ronko na čelu organizacije Festivala

U novim odlukama o dopunama gradskog Statuta nije pojašnjeno što će se dogoditi s koncesijom koju je na organiziranje festivala Zlatne žice Slavonije u veljači putem natječaja Grada Požege dobio Požeški tamburaški orkestar do 2015. godine.

U novom Statutu pak stoji kako je Grad Požega nositelj organizacije Festivala, a gradonačelnik Grada Požege po svojoj funkciji predsjednik Organizacijskog odbora Festivala.

Grgurevo i Ivanjski krijes

Grad Požega bit će nositelj organizacije i Grgureva i Ivanjskog krijesa. Za Grgurevo je pojašnjeno da se radi o "požeškom vinogradarskom običaju i sjećanju na konačnu bitku kojom je Požega oslobođena 150 godišnje turske vladavine koji ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra na temelju Rješenja Ministarstva kulture iz 2007. godine."

Za Ivanjski krijes u Statut je unesen članak koji kaže da Grad Požega njeguje tradiciju paljenja Ivanjskog krijesa na sam ljetni solsticij koja je duboko ukorijenjena u život Grada Požege još od 18. stoljeća.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI