Bjelosvjetska zavjera

Gradonačelnik Zdravko Ronko s vijećnicima SDP-a u pauzi sjednice Gradskog vijeća
(FOTO: Duško Mirković/PIXSELL)

18.10.2011. | Dragutin Cesarić
Pregleda: 5506

Znam što si radio prošlog ljeta i bjelosvjetska zavjera. Tako bi prevedeno na filmski jezik najkraće mogao glasiti sažetak prošlotjedne sjednice požeškog Gradskog vijeća. Umjesto da se raspravlja o konkretnim stvarima, daju prijedlozi, kritike, dopune, a nadasve vizije, Vijeće je još jedanput poslužilo kao poligon za nabacivanje blatom i rasprave u stilu moja baba Mara je dobra, a tvoja baba Kata laže.

Posao gradonačelnika nije da verbalno istjeruje pravdu već da djelima utjeruje kvalitetniju uslugu i bolji život svim građanima. Njegova funkcija nije da opravdava neuspjeh višim silama, već da za njega preuzme odgovornost ma koji god razlog tog neuspjeha bio. Njegovo je da kaže što je napravio, što još ima i planu, gdje smo i u kojoj fazi po pitanju obećanih i zadanih projekata. Ako ga netko u tome sprječava, neka onda javno objavi tko, u kojoj fazi provedbe i što se može učiniti da se to promjeni. Floskule tipa, koči nas županija, država i na kraju valjda i sama Europska unija, osobno ne priznajem kao bilo kakvo opravdanje.

Kao obrazovanu i inteligentnu osobu, zanimaju me konkretni podaci o tome na čemu gradska uprava radi i ako je zapelo, gdje je zapelo, ako netko opstruira, tko opstruira i tko uopće ima pravo opstruirati nešto što je na dobrobit svih građana, bez obzira na političku i bilo koju drugu pripadnost. Ako je to točno, onda će taj koji koči biti kažnjen od strane birača i prezren od građana. Lako je reći "netko me koči", to je samo izgovor za "ne radim ništa".


Stvari će se ubrzo promijeniti, kaže gradonačelnik, aludirajući valjda na skore izbore. Ne znam što će se promijeniti izglednim dolaskom Kukuriku koalicije na vlast za sam grad Požegu jer ako projekte nemamo, nitko nam neće pomoći, a ako imamo, onda ih pokažite i predočite građanima pa ćemo vam vjerovati. Bianco ne vjerujem više ni sam sebi, a kamoli bilo kojem političaru. Državna agencija za raspolaganje imovinom šuti po pitanju rješavanja imovinsko-pravnih odnosa oko gospodarske zone Požege koji još uvijek nisu riješeni. Što vi u Gradu radite da Državna agencija ne šuti, pitam ja?!


Napadajte, dosađujte, zovite, pišite im, lupajte, udarajte na vrata, vi ste plaćeni da pomičete stvari s mrtve točke, a mi vas za to plaćamo. Nemamo gospodarsku zonu, a vi čekate. Opet ponavljam, ako sam u krivu, recite nam što poduzimate ili vam ne vjerujem ništa. Praznih priča je narodu dosta, počevši od državne vlasti pa prema dolje. Povjerenje u političare je izgubljeno, vjerujemo jedino riječima koje su poduprte djelima.

Gradonačelnik razumije želju vijećnika Smolčića da se to što prije riješi. Valjda razumije želju svih vijećnika i građana da se to riješi, a ne samo jednog vijećnika. Nije valjda ta gospodarska zona predviđena za Smolčića? Ako je, moje duboke isprike.

Nadalje, čini mi se da naš gradonačelnik vrlo dobro pliva u ovim tricama i kučinama, babama, stričevima, komšinicama i tko je čija tetka, strina i svekrva. Tu je mirnim i odlučnim glasom razložio vrlo bitnu temu za grad, a ta je da li je dotični gospodin Barić izmanipuliran ili nije. Gospodine gradonačelniče, vaš igrokaz s gospodinom Barićem nas uopće ne zanima. Od toga nema kruha, nema budućnosti, nema nade. Pokušavate poentirati na temama iz područja zabavnog i nebitnog, a meritum potpuno zanemarujete.

Služite se, kao i Jadranka Kosor na državnoj razini, bacanjem prašine u oči. Građani sazrijevaju, odrastaju, imaju ožiljke, a svaki taj ožiljak je trajni podsjetnik na naivnost i grešku u prošlosti. Vremena se mijenjaju, te priče sve manje i manje prolaze. Hoćemo vizije, planove, rješenja i rokove, a ne gospodina Barića na sjednici koji se koristi u ove ili one političke interese. Kao promatrač koji analizira i izvodi zaključke, vaš nastup ne razumijem u potpunosti.

Što znači da nekoga treba iz ovoga grada eliminirati? Trebaju li vaši politički protivnici strahovati za sebe? Nije li bit demokracije da oporba može kritizirati vlast i da je njeno legitimno pravo i bit postojanja da tu istu vlast osvoje? Naravno da svi takmaci moraju poštivati pisana i nepisana pravila i ne prijeći granicu dobrog ukusa, vrijeđanja ili klevete. Ako imate dokaze da netko laže, podastrite dokaze i podnesite tužbu. Prijetnje nas vode unazad, ne doprinose ničemu osim stvaranju atmosfere straha i napetosti umjesto dijaloga i dogovora oko vitalnih tema za opstanak našeg grada.

Mene kao građanina koji, zahvaljujući demokraciji i medijima, imam priliku pogledati sjednice Gradskog vijeća, zanima na koji način se donose odluke? Želim vidjeti konstruktivnu raspravu, želim znati zašto se odluke odbijaju, želim objašnjenje. Kao inteligentna osoba i birač, želim znati zašto se nešto odbija pa makar i naknadno u nekom pisanom priopćenju na stranicama Grada. Kad vidim objašnjenje, možda prihvatim vaše argumente i složim se s vašom odlukom. Ovo što sad vidim je automatizam dizanja ruku. Jednostavno ne mogu shvatiti da nitko od većinskih vijećnika ne kaže jednom bar, zašto pobogu? Ako odgovor postoji, molim vas, podijelite ga s nama, bilo kojim putem.

Na kraju, želim reći da nemam protiv nikoga ništa osobno, nije me briga tko je na vlasti i tko je čiji. Danas ste vi, sutra netko drugi u istoj koži. Želim samo da oni koji vladaju i koji su plaćeni za taj posao, nešto i odrade, da postignu i prikažu neke rezultate, želim odgovornost prema građanima, želim da nas se tretira kao inteligentna ljudska bića. Vi ste sad na vlasti, vi ste na udaru i oporbe i medija ako ne radite dobro. Ako to bilo kojeg političara smeta ili to uzima osobno, bolje mu je da odmah napusti politiku.

Gradonačelniče, sljedeći put organizirajte press konferenciju, pozovite novinare i tamo se bavite nebitnim stvarima, vijećnicu ostavite za donošenje bitnih odluka za naše živote.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI