Ivanjski rovaši dobit će ugodniji dom

Ivanjski rovaš
(FOTO: Arhiv PP Papuk)

18.10.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 5421

Na području Botaničkog rezervata „Turjak – Mališčak – Pliš – Lapjak“ u Parku prirode Papuk sutra će uklanjati samonikle crne borove kako bi ivanjskom rovašu omogućili kvalitetnije stanište.

Podsjetimo, ivanjskog rovaša u Papuku 2008. godine pronašla je skupina mladih mađarskih biologa Akademije znanosti i Prirodoslovnog muzeja Sveučilišta iz Budimpešte. Radi se o iznimno ugroženoj vrsti, u Europi je gotovo nestao zbog uništavanja staništa, pošumljavanjem ili širenjem poljoprivrednoga zemljišta.

Osim na Papuku, ivanjski rovaš je zabilježen još samo na području Iloka, a postoji i stari zapis iz 1851. godine iz Donjeg Miholjca, koji danas još nije potvrđen.



Ivanjski rovaš (PP Papuk)


Ukupna dužina tijela, uključujući i rep, ivanjskom rovašu rijetko prelazi trinaest centimetara. Tijelo, bez glave i repa, dugo mu je tek od dva do dva i pol centimetra. Poseban je i po tomu što su mu noge paralelne s tijelom, a na očima mu nedostaju kapci. Gornja strana tijela mu je smeđa, a može biti i sivomaslinasta s metalnim sjajem, dok na bokovima ima tamnu prugu.

Istraživanje staništa proveli su stručnjaci iz Hrvatskog herpetološkog društva u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode. Nakon toga djelatnici Parka prirode Papuk dobili su točne pokazatelje rasprostranjenosti ove vrste na području Turjaka sa smjernicama za očuvanje i unaprjeđenje staništa. To uključuje kontrolirano uklanjanje samoniklih stabala crnog bora sa vršnog dijela Turjaka i Pliša koje izrazito negativno utječe na stanište koje preferira ivanjski rovaš, kažu u Parku prirode Papuk.

U akciju će biti uključeni JU PP Papuk, Državni zavod za zaštitu prirode, učenici Katoličke gimnazije s prof. Franom Barišićem te Hrvatske šume.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI