Centar za volontiranje? To njih ne zanima (video)

14.10.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 7918

Puno svađe, malo rasprave, glatko odbijanje svih oporbenih prijedloga i striktno stranačko nadglasavanje sasvim su uobičajene karakteristike svake sjednice požeškog Gradskog vijeća pa tako i jučerašnje, 15. po redu. Gradonačelnik Zdravko Ronko se trudio svaku raspravu svesti na maksimalno civilizirani nivo pa je tako vijećniku Nini Smolčiću (HSLS) spočitnuo da mu je majka korisnica socijalnog programa Grada i nazvao ga prevarantom, drugom oporbenom vijećniku Dragi Gašparu (HDZ) je pristojno odbrusio "Doktore, začepi!", a nije ostao dužan ni svome suradniku i stranačkom kolegi Ivanu Čolaku (SDP) jasno mu davši do znanja tko je gazda.

Protiv volonterizma

Smolčić je ipak i na ovoj sjednici uspio predstaviti nekoliko novih prijedloga Gradskom vijeću, među kojima valja istaknuti prijedlog za osnivanje Centra za volontiranje. Objasnio je kako je takav centar potreban da bi bio potpora volonterskim udrugama, kao što je to slučaj u nekim drugim gradovima. SDP-ova je većina i ovog puta odlučila da se o tom prijedlogu, kao i o 16 drugih prijedloga istog vijećnika, na požeškom vijeću neće ni raspravljati.





Gradonačelnik priredio show

Aktualni sat je bio prilično buran. SDP-ovci su govorili o problemima na koje se građani žale u Osječkoj ulici. Gradonačelnik je konstatirao kako je Grad nemoćan te je najavio kaznene prijave zbog odugovlačenja radova. Predložio je da se Osječka ulica preimenuje u "Mučeničku". Pitali su ga i za nogostup u Ulici kralja Krešimira na Sajmištu, na što je on sa zadovoljstvom odgovorio kako je njegova izgradnja u planu do kraja godine. Na pitanje o gospodarskoj zoni, gradonačelnik je odgovorio kako to vjerojatno stopiraju sa županijske i državne razine.



A zatim je uslijedio pravi show, koji je za ovu sjednicu gradonačelnik priredio vijećniku Smolčiću. Prvo je Zvonimir Štajduhar (SDP), predsjednik Gradskog vijeća, s papira pročitao pitanje gradonačelniku o stanju u odmaralištu u Baškoj, da bi Ronko kazao kako je Smolčić "prevarant" te iz svoga kabineta doveo Matu Barića, čovjeka koji je nedavno govorio na Smolčićevoj konferenciji za medije o Baškoj. Oporba je napustila vijećnicu, a Barić se obratio novinarima. Nije demantirao svoje nedavne izjave, već je njegov istup bio isključivo o osobnim odnosima njega i Smolčića. Kad je završio i oporbeni su se vijećnici vratili, a gradonačelnik je pozvao vijećnika Ljubomira Gnjatovića (SDP) da kaže kako je u odmaralištu, budući da je on bio tamo.



Novo ime festivala

Kada se govorilo o rebalansu proračuna, koji sada iznosi 66 milijuna kuna, oporbeni su vijećnici primijetili da on ne stimulira razvoj te da nema ulaganja. Drago Gašpar (HDZ) je govorio o sportu, osvrnuo se na neuspjehe najboljeg požeškog nogometnog kluba, a potom i o studentima koji kažu da se neće vratiti u Požegu jer nemaju perspektive. Gradonačelnik Ronko mu je odgovorio kako je za tešku situaciju kriva država i HDZ. Svi su vijećnici glasovali za odluku o izgradnji nove zgrade za POS-ove stanove kao i za smanjenje cijene grijanja u Babinom viru. Ronko je istaknuo da je Vlada donijela odluku o smanjenju cijene plina zbog izbora te da ona traje do kraja godine. Gradsko vijeće je usvojilo prijedlog gradonačelnika i da Grgurevo, Ivanjski krijes i festival uđu u statut Grada Požege te da im Grad bude nositelj organizacije. Ipak, promijenili su ime festivalu koji se sada zove "Glazbeni festival Slavonije Požega" i dobit će novi znak. Gradonačelnik je još na početku sjednice kazao kako je zadovoljan festivalom ove godine jer "završili smo s palankom" i to je konačno bio "gradski festival". Troškovi su iznosili oko pola milijuna kuna i, prema njegovim riječima, Grad nije dao ni kune. Generalni urbanistički plan (GUP) Grada Požege doživjet će također izmjene jer pristiglo je već 30-ak zahtjeva koji iziskuju promjene u namjeni pojedinih površina.

FOTO Pogledajte fotogaleriju s 15. sjednice Gradskog vijeća



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI