Vagoni grožđa čekaju na trsovima: Kutjevo više nema mjesta

Ilustrativna fotografija: Berba grožđa
(FOTO: PIXSELL)

13.10.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 4339

Neplanirano velik i enorman urod grožđa može stvoriti probleme isto kao da je urod bio preslab. Ove je godine samo na području općine Kaptol ostalo oko 20 hektara ili 200 tona neubranog grožđa, pretežito graševine, rekao je Ferdinand Novak, predsjednik Udruge VVV Kaptol u razgovoru za 034portal.

- Na razini cijele Požeštine, prema mojim saznanjima samo kod malih vinogradara, dakle u privatnom sektoru, ostalo je oko 500 tona grožđa na trsovima, a tomu treba pridodati i velik broj onih koje kombinat Kutjevo d.d. ima, a također nemaju gdje uskladištiti. Njihov je kapacitet 11 milijuna litara i on je popunjen. Trenutačno pregovaramo s Vladom da država otkupi staro vino od Kujteva d.d. radi pretvaranja u destilat, a kako bismo riješili viškove - tvrdi Novak.

Predsjednik kaptolačke vinogradarsko-vinarske udruge dodaje kako se ova situacija mogla i trebala predvidjeti puno ranije. Ovako grožđe iz tjedna u tjedan gubi na težini, a samim time i na cijeni. Takva situacija pogoduje otkupljivaču, a šteti proizvođačima.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI