Od početka rujna 50 požara na otvorenom prostoru

Požar u Kaptolu
(FOTO: Mario Nakić)

13.10.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 2555

Do 10. listopada zabilježen je porast broja požara za čak 170 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Od ukupno 189 požara na području naše županije, 151 požar je bio na otvorenom prostoru, dok ih je prošle godine do 10. listopada zabilježeno samo 29.

- Broj požara na otvorenom prostoru je 5 puta veći, zahvaćena površina je šest puta veća, a materijalna šteta uzrokovana požarima na otvorenom iznosi oko 350.000 eura i dva do tri puta je veća u odnosu na štetu prošle godine - rekao je Davor Paškvan, voditelj Inspektorata unutarnjih poslova PU požeško-slavonske na današnjoj konferenciji za medije.


Ivana Radić i Davor Paškvan


Najviše požara na otvorenom prostoru zabilježeno je u ožujku, travnju, rujnu i listopadu. Lani u rujnu i listopadu nije zabilježen nijedan požar, a ove godine tijekom istog razdoblja - 50.


Paškvan je naglasio kako tijekom zadnjih 10 godina PU požeško-slavonska nije zabilježila ni približno toliko požara u rujnu i listopadu, a razlog tomu leži u meteorološkim uvjetima i dugoj suši koja se produžila i na početak jeseni.
Zbog nenamjernog izazivanja požara inspektori zaštite od požara podnijeli su 34 optužna prijedloga protiv 36 poznatih počinitelja, što znači da je policijska razriješenost ove godine iznosila oko 20 posto. Počinitelji su uglavnom starije osobe koje su palile korov ili smeće na poljima pa je vatra izmakla kontroli. U ovogodišnjim požarima na otvorenom prostoru dosad nije bilo ozlijeđenih, ali jedna je osoba smrtno stradala.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI