Nikolić: Interes građana treba biti ispred stranačkog

Ivica Nikolić, gradonačelnik Kutjeva
(FOTO: Mario Nakić)

27.09.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 5082

Nakon što je preuzeo vođenje Grada Kutjeva, zasuli su ga sudski sporovi i dugovi zbog prethodnikovih poteza. Zbog aktualnog duga Tekiji, a on sa zateznim kamatama iznosi oko 2,3 milijuna kuna, skoro je došlo do blokade gradskog računa. Ne pomaže mu činjenica da u Gradskom vijeću većinu čine njegovi politički protivnici i to mu još više otežava posao. Ivica Nikolić je SDP-ovac kojega se nerijetko može vidjeti u društvu HDZ-ovaca, tvrdi da mu stranačka pripadnost kod ljudi ne igra veliku ulogu. To su samo neke od tema radi kojih smo intervjuirali kutjevačkog gradonačelnika.

* Kako je došlo do suradnje Grada s vladom austrijske regije Tirol?

- U programu njihovog ministarstva socijalne skrbi je doniranje raznim civilnim udrugama i organizacijama, pa tako i u Hrvatskoj. Oni su donirali vozila našem vatrogasnom društvu i kada su stigli, osobno sam ih dočekao i pratio. Bila je nedjelja pa im je bilo malo čudno kako sam odvojio cijeli dan za njih, umjesto da sam ih samo protokolarno dočekao, pozdravio i zahvalio. Normalno je da sam se i ja malo začudio njihovom pitanju, a odgovorio sam im da je to moja dužnost, jer je interes naših građana na prvom mjestu, a i vatrogasci su "naši". Rekli da će nam moći još pomoći i pitali što nam još od vozila i opreme treba. U samom razgovoru, a i onome što su tijekom obilaska Kutjeva vidjeli, zaključili su da bi nam dobro došla i vozila za komunalni pogon. I tako je to krenulo. Prvo kombi vozilo WV, a onda traktor, prikolica, ralica, utovarivač. I tu vjerojatno nije kraj.


* U kakvom su vozila stanju i koliko će vam pomoći?


- Vozila su u odličnom, tj. super stanju, jer je na kombiju i traktoru izvršen generalni servis, ustvari, traktor je bio u tvornici kod proizvođača koji su promijenili praktički sve i izvršili dodatno ojačanje konstrukcije za potrebe zimske službe i upotrebu ralice. Nama će svakako dobro doći, a čim se izvučemo iz aktualnih gradskih dugova i problema, planiramo aktivirati komunalno poduzeće "Kutjevački komunalac", te za te potrebe nabaviti još opreme i strojeva koji su potrebni za redovit rad komulanih službi.

* Je li se dug prema Tekiji mogao izbjeći?

- Moje je mišljenje, a i mišljenje mojih suradnika i kolega, da je ugovor bio štetan za Grad Kutjevo. Trebalo se o svemu tome drukčije pregovarati i drukčije pristupiti. Ukupna cijena Regionalnog vodovoda iznosila je 3,25 milijuna kuna i nije samo Kutjevo od njega imalo koristi već i šire područje Požeštine. Od Čaglina, Jakšića, Pleternice, a mi smo platili najveći dio te je na Kutjevo je otpalo oko 40 posto. Gradonačelnik Pleternice je odbio potpisati sporazum, a u ime Kutjeva potpisao ga je tadašnji gradonačelnik Ante Pavković. Bilo je to 2008. godine, tada sam bio gradski vijećnik i znam da se nije spominjala nikakva cifra na Gradskom vijeću. Sporazum je potpisan bez našega znanja, a niti poglavarstvo nije imalo podatke o našem učešću.

* Hoće li vas posljedice toga sporazuma s Tekijom kočiti u razvoju grada?

- Svakako. Podigli smo jedan kredit da bismo izbjegli blokadu računa, a nagodinu će Grad vjerojatno morati podići još jedan kredit kako bi otplatio drugu ratu duga. Da nema toga, mi bismo kroz projekte mogli od tih par milijuna kuna multiplicirati i imati vrijednosti investicija deset do 12 milijuna kuna. Ovako plaćamo stare dugove i pokušavamo uz to pronaći način i sredstva za nove projekte. Ali nije dug samo bio Tekiji, već i Regionalnoj razvojnoj agenciji, Cestaru, pa ako hoćete evo ima još duga i za semafore u Kutjevu, za Crveni križ i da ne nabrajam dalje.

* Kako objašnjavate svoje političko i vjersko opredjeljenje?

- Po političkom sam opredjeljenju socijal-demokrat i deklariram se kao katolik. Mislim da to ide jedno s drugim jer ta dva pojma imaju veliki dio zajedničkih poveznica i podrazumijevaju čovjekoljublje i humanost. Ne volim one koji se pozivaju na vjeru i katoličanstvo, a svojim djelima pokazuju suprotno. To su oni koji su prije, i sada opet plaše narod tobožnjim "crvenilom" Hrvatske, a većina njih su zapravo i bili crveni prije u komunizmu i obnašali visoke dužnosti u bivšem sustavu. Nažalost, dobar dio njih je ostao takav, ali se javno deklariraju kao "veliki" Hrvati i katolici. U praksi pokazuju sasvim drugo lice. Biti katolik i kršćanin, tj. čovjek, znači između ostalog misliti na druge i imati želju pomoći drugima i za to osjetiti radost. Jer je to u biti najveća satisfakcija u svemu tome. Kad znaš da si nekome uspio pomoći i da je zbog toga ta osoba sretnija, veselija i s riješenim problemom.

* Jeste li Vi bili član Saveza komunista?

- Ne, a nikada o tome nisam niti razmišljao. Bio sam član samo jednog masovnog saveza, a to su bili hrvatski dragovoljci u Domovinskom ratu. I time se ponosim jer smo bili srcem i dušom na raspolaganju našoj Hrvatskoj od početka, a postojao je samo jedan poziv. Zov domovine Hrvatske. I imamo je, no nažalost, nije onakva kakvu smo svi zamišljali. Na kraju tunela uvijek vidimo svjetlo pa sam čvrsto uvjeren da će i našoj Hrvatskoj ono zasjati.

* Kao član Socijaldemokratske partije, ipak se često odazivate na javne događaje kod vaših kolega gradonačelnika i načelnika iz okolnih mjesta, a koji su mahom članovi HDZ-a ili drugih stranaka.

- Premaleni smo mi da bismo se dijelili. No korektno je na pošten poziv pošteno se i korektno odazvati. Mene ne zanima u kojoj si stranci nego kakav si čovjek. Imam sasvim normalne odnose s većinom drugih načelnika i gradonačelnika iz našeg kraja, sa svima ostvarujem normalnu komunikaciju i trudim se raditi za dobrobit naših građana. Jer i sama razmjena iskustava može donijeti dobro mom gradu i cijelom području. Taj je cilj iznad stranačkih interesa i tako bi trebalo biti svima. I tako mi u stranci i radimo. Moja stranka i moje uvjerenje se zna, pa ako nekome to ne odgovara ne mora me niti zvati i ja mu neću niti zamjeriti. Isto tako i ja pozivam njih na naše manifestacije u Kutjevu. Pozivnica je, kad je to u pitanju, onome tko je na toj funkciji. Žao mi je što nema na tim funcijama više mojih stranačkih kolega, ali tako je izabrao narod i to treba poštivati.

* U dobrim ste odnosima privatno i s predsjednikom kutjevačkog Gradskog vijeća, Vladom Krauthakerom, a on Vam je politički oponent iz HDZ-a?

- S Vladom se znam privatno otprije i to dugi niz godina i dobri smo bez obzira na drukčije političke stavove. Znamo se mi i porječkati, ponekad i žešće, no sve to shvaćam kao našu želju da nam svima bude bolje. Nema tu nikakvih zamjerki. To smatram razmjenom mišljenja, a ne nikako nekakvom svađom ili nešto slično.

* Većinu u Gradskom vijeću čine članovi koalicije 5 stranaka (HDZ, HSS, HSLS, HSP i HSP dr. A.S.). Uspijevate li zajednički s njima donositi odluke i kako to funkcionira?

- Nije jednostavno, ali ide. Na kraju krajeva, svi smo mi položili zakletvu da ćemo raditi za dobrobit građana i našega kraja. Drago mi je da ima vijećnika koji to shvaćaju i tako se i ponašaju. A još bih više volio da tako svi počnu raditi i razmišljati. Nedavno su me, primjerice, na Gradskom vijeću naveliko kritizirali zbog programa za
usavršavanje mladih radom u gradskoj upravi, a njih plaća zavod. A svi oni, ako ih pitate, reći će da se mladima treba dati prilika da steknu iskustvo, da rade i zarade i da se na kraju krajeva i lakše zaposle. A kada ja to učinim, onda me kritiziraju. No od toga i nekih zacrtanih zadataka neću odustati. Trebamo svi staviti interes naših građana ispred osobnih i stranačkih interesa i tada neće biti problema.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI