Na zgradi u kojoj je Inspektorat istaknuta je državna zastava

Nova zastava Republike Hrvatske vijori se na zgradi u kojoj se nalazi ispostava Državnog inspektorata
(FOTO: Mario Nakić)

10.09.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 6612

Priopćenje koje je nedavno poslano požeškim medijima u kojemu tajnik podružnice UDVDR RH Požeško-slavonske županije umirovljeni brigadir HV-a Krešimir Pavelić kritizira što na zgradama FINA-e i Inspektoratu u Požegi nisu istaknute zastave Republike Hrvatske rezultiralo je isticanjem zastave na zgradi u kojoj se između ostalih nalaze i uredi Državnog inspektorata.

Priopćenje iz županijske UDVDR smo nedavno prenijeli u cijelosti.

U službenom odgovoru kojega je 034portal dobio iz Državnog inspektorata kaže se da Državni inspektorat nema zgradu u vlasništvu na požeškom Trgu Sv. Trojstva, a da su na navedenoj adresi, uz ispostavu Inspektorata, i uredi više tijela državne uprave pa Državni inspektorat nije odgovoran za (ne)isticanje zastave. U e-mailu kojega smo primili piše kako su u Inspektoratu s ostalim korisnicima prostora na toj adresi poduzeli sve da zastava bude izvješena na propisan način.


U Inspektoratu ističu da novac od naplaćenih mandatnih kazni nije prihod Državnog inspektorata, već se uplaćuje u državni proračun. "Dakle, ne naplaćujemo kazne zato da bismo sebi prihodovali sredstva, kako je insinuirano u priopćenju županijske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, već izričemo mjere zbog utvrđenih prekršaja", piše u odgovoru.


Primili smo i odgovor iz FINA-e u kojemu stoji kako je "člankom 11. Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske (NN 55/90), propisano da se zastava RH ističe:
 
1. stalno na zgradama svih državnih organa,
2. u dane praznika RH,
3. u dane žalosti u RH i vije se za trajanja žalosti na pola stijega,
4. u drugim prilikama utvrđenim zakonom.
 
S obzirom da Fina nije državni organ ne postoji niti obveza stalnog isticanja zastava na Fininim zgradama. Obveza isticanja zastave RH postoji u ostalim slučajevima navedenim u točkama 2., 3. i 4. članka 11. navedenog Zakona", piše u odgovoru iz FINA-e.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI