Ferković: Žena na čelu firme prava je rijetkost

Dijana Ferković, predsjednica uprave Sloge govorila je na tribini o položaju žena u politici i gospodarstvu
(FOTO: Mario Nakić)

09.09.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 9452

Tema večerašnje tribine Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski" je položaj žena u gospodarstvu i politici. Govorile su Katarina Fuček, predsjednica Zajednice, Višnja Gašpar, predsjednica Zajednice Požeško-slavonske županije i Dijana Ferković, predsjednica uprave tekstilne industrije Sloga.

Na samom početku izneseni su podaci koji govore o velikoj razlici u udjelu žena naspram muškaraca u mnogim sferama života naše županije. Tako, primjerice, među nezaposlenima je 52 posto žena. U gospodarstvu i obrtništvu, samo 20-ak posto vodećih funkcija vode žene.

- Žene su uvijek operativke, uvijek su tu negdje, ali jako rijetko su na vodećoj funkciji. Čak i u Europskoj uniji to nije čest slučaj. Nedavno sam upoznala jednu ženu, koja je predsjednica uprave jedne tvrtke u Turskoj, i to je bilo ugodno iznenađenje. A sa ženama se zapravo lakše može dogovoriti, nismo opterećene problemom velikog ega pa možemo biti okružene kvalitetnim ljudima, nekad i kvalitetnijima od sebe, a da nam to ne smeta - ispričala je direktorica Dijana Ferković.


Jedini muškarac na ovoj tribini bio je požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha. Izrazio je zabrinutost zbog iznesenih podataka o nejednakom udjelu žena i muškaraca u gospodarstvu, ali kaže da oni u Županiji imaju drukčiju praksu.
- Kod nas, na mjestima ravnatelja gdje je Županija osnivač, polovinu ukupnog broja vodećih funkcija čine žene. Također, među pročelnicima imamo tri žene - rekao je Troha.


Predstavnice Zajednice žena na kraju su konstatirale kako nikako ne treba zaboraviti i žene na selu, koje "čuvaju ognjište" te HDZ kao demokršćanska stranka kojoj je obitelj jedna od glavnih vrijednosti, treba što više pažnje i brige pokazati prema njima.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI