Marija (8) će uz asistenticu lakše svladati školsko gradivo

Mala Marija Pedić s asistenticom Brankom Antonić
(FOTO: Mario Nakić)

07.09.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 8949

Početak školske godine za sve je prvašiće poseban dan, mnogima prilično stresan. Posebno je velik izazov za djecu s posebnim potrebama. "Asistent u nastavi" projekt je Udruge roditelja djece s posebnim potrebama "Mi" iz Požege, koji bi im trebao uvelike pomoći svladati sva iskušenja koja se svakodnevno za tu djecu u školi pojavljuju.

Mentalno zdrava djeca

- To su djeca mentalno zdrava pa idu u školu s ostalom djecom, ali imaju poteškoće u kretanju. Zato im je potrebna pomoć pri svakodnevnom radu u učionici i tu dolaze asistenti - objasnila je voditeljica projekta Anita Pedić, i sama majka djeteta s posebnim potrebama i asistentica.


Projekt "Vodi me kroz nastavu" je odobrilo Ministarstvo obitelji i međugeneracijske solidarnosti u iznosu od 125 tisuća kuna. Korisnici projekta su tri učenice Osnovne škole Dobriše Cesarića, jedan učenik Osnovne škole Julija Kempfa, jedan učenik OŠ A. Kanižlića, Područne škole u Vidovcima i jedan dječak u Dječjem vrtiću Cvjetna livada.


Omogućuje im ravnopravno sudjelovanje

- Ovaj projekt se, osim u Požegi, provodi u Zagrebu i nekolicini hrvatskih gradova, a dosadašnje je iskustvo pokazalo da se uvođenjem asistenata u nastavu omogućuje učenicima s posebnim potrebama ravnopravno sudjelovanje u nastavi. Naš je posao brinuti se o tom djetetu za vrijeme njegova boravka u školi ili vrtiću. Asistent dočekuje dijete prije nastave, s njime provodi školske sate i pomaže mu. Dat ćemo sve od sebe da asistent bude kao treći roditelj - istaknula je Pedić.

Druga djeca ih prihvaćaju

Anina kći Marija (8) upravo je krenula u prvi razred OŠ Dobriše Cesarića. Ima svoju asistenticu koja se brine za nju pa joj je prvi dan u školi bio lakši. Kaže da voli sjediti sa svojim prijateljem i dragi su joj svi u razredu. Njena učiteljica Vesna Markanović također podržava uvođenje asistenta za djecu s posebnim potrebama i kaže kako su druga djeca to dobro prihvatila.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI