Talijansko selo uvelo vlastitu valutu

Karta Italije
(FOTO: lonelymaps.com)

05.09.2011. | Novi list/M.N.
Pregleda: 18108

Talijansko selo Filettino proglasilo je neovisnost u znak prosvjeda protiv najavljenih strogih mjera štednje talijanske vlade, piše riječki Novi list.

»Kneževina Filletino«, smještena 100 kilometara istočno od Rima, s 550 žitelja, uvela je i vlastitu valutu nazvanu Fiorito. Filletino se po planu talijanske vlade o rezanju troškova lokalne samouprave treba administrativno spojiti sa susjednim Trevijem. Načelnik Luca Sellari  odmah je kao protumjeru proglasio neovisnost. Dao je otisnuti i novčanice Fiorita sa svojom portretom na njihovoj pozadini. One se već koriste u mjesnim prodavaonicama, a kupuju ih i turisti koji su počeli dolaziti u ovo inače nepoznato mjesto. Mnoge male jedinice mjesne samuprave digle su svoj glas protiv najavljenog administrativnog spajanja s većim gradovima, pa čak postoji mogućnost da premijer Silvio Berlusconi  odustane od te odluke, prenio je Novi list.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI