Tako su nekoć izgledale žene Požeštine

Posjetitelji mogu pogledati izložbu do 16. rujna
(FOTO: Mario Nakić)

01.09.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 2358

U sklopu prvoga dana požeškog festivala Zlatne žice Slavonije, večeras je u Gradskom muzeju svečano otvorena etnografska izložba naslovljena "Perčin kika divojačka dika poculica do smrti tavnica", a predstavljena su tradicijska "zaglavlja" - frizure, marame i razni drugi ukrasi koji su se nekoć često mogli vidjeti na ženama Požeštine.

"Žensko oglavlje kao bitan dio tradicijskog odijevanja podrazumijeva način češljanja i opremanje glave. Ono je bilo pokazatelj i pratitelj promjena tijekom ženina života. Prema načinu češljanja, ukrašavanja i prekrivanja ženske glave mogla se procijeniti njena dob, društveni status, svaki životni događaj te lokalna, regijska i vjerska pripadnost" - stoji u katalogu izložbe.

Mnoge frizure i ukrasi ostali su i dan-danas u upotrebi pa se mogu vidjeti u svakodnevici, ali sve one gotovo zaboravljene posjetitelji mogu vidjeti u Gradskom muzeju. Izložba, kojoj su pokrovitelji Ministarstvo kulture i Grad Požega, bit će otvorena do 16. rujna.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI