Odbijen Enjingijev prijedlog za zabranu korištenja imena

Festival Zlatne žice 2010.
(FOTO: Duško Mirković/PIXSELL)

01.09.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 5039

Sutkinja trgovačkog suda u Osijeku Mirjana Baran odbila je kao neosnovan prijedlog tužitelja Ivana Enjingija i Glazbenog društva Zlatne žice Požega da se odredi privremena mjera zabrane korištenja imena festivala Zlatne žice Slavonije organizatorima festivala u Požegi.

Autorska prava

Sud u obrazloženju navodi da Grad Požega ima valjano registrirani verbalni grafički žig te je nositelj prava na njih, no da to nije odlučujuće glede ostvarivanja autorskih prava. Međutim, piše u obrazloženju odluke, tužitelji nisu po ocijeni suda učinili vjerojatnim da imaju autorska prava na verbalnom i grafičkom znaku. Piše i da tužitelj Ivan Enjingi tvrdi da je autor grafičkog znaka Mira Babić koja je autorsko pravo prenijela na njega, kako to proizlazi iz izjave 20. kolovoza 2011., dok tuženici tvrde da je autor znaka Jasna Plešić kako to proizlazi iz njezine izjave od 30. kolovoza 2011. i priložene Darovnice.


Da je pokrenuta tužba na Trgovačkom sudu u Osijeku kao i istraga Inspektorata RH pisali smo jučer u članku: Organizatori potegli tešku artiljeriju - inspektorat i sudstvo.


Privremena mjera dio parničnog postupka

Odbijanje privremene mjere znači da organizator festivala u Požegi može bez bojazni od predložene kazne koristiti ime i zaštitni znak festivala. No, kako stoji u rješenju odluke koju ima 034portal, prijedlog privremene mjere samo je dio parničnog postupka koji je pred Trgovačkim sudom u Osijeku pokrenut povodom tužbe od 26. kolovoza 2011.

Kako saznajemo Inspektorat RH radi na prikupljanju podataka povodom predstavke koju je dostavio Grad Požega a odnosi se na povredu prava korištenja i upotrebe imena i zaštitnog znaka festivala Zlatne žice Slavonije. Kako je poznato Grad Požega je 11. studenog 2009. godine zaštitio ime festivala i zaštitni znak te predstavkom Inspektoratu želi zaštititi svoje intelektualno vlasništvo.

Nisu znali da Grad vodi postupak zaštite

Glazbeno društvo Zlatne žice Požega osporava čin Grada Požege kojim se bez njihova znanja zaštitilo ime i grafički znak festivala a koji je jasno naveden i istaknut u njihovom Statutu. Kako su rekli na nedavnoj konferenciji za medije pokrenuli su i postupak poništavanja toga prava Grada Požege kod Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

Kako i jedan i drugi festival počinju danas, odnosno sutra, pravna bitka oko festivala, prava na ime i zaštitni znak nastavit će se nakon što završi festivalski vikend. Tada će se znati i što je istražio i odlučio Inspektorat.

Po informacijama koje ima 034portal, Glazbeno društvo Zlatne žice moglo bi biti prekršajno prijavljeno zbog upotrebe imena festivala i zaštitnog znaka koje trenutno pravno pripadaju Gradu Požegi.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI