Počela berba grožđa, a otkupna cijena još nije poznata

Ilustrativna fotografija: Berba grožđa
(FOTO: PIXSELL)

30.08.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 5232

Berba grožđa trebala je već početi, a vinogradari još ne znaju otkupnu cijenu. Glavni otkupljivač na našem području, Kutjevo d.d. još nije objavio koju će cijenu ove godine ponuditi i zbog toga su vinogradari nezadovoljni.

- Dosad je uvijek bila praksa sastanak i da znamo kad se bere koja sorta, ali prethodno smo znali po kojoj će se cijeni prodati. Ovoga puta nam nitko nije ništa javio. Kutjevo ima monopol na našem području i oni koriste svoju poziciju. Nismo zadovoljni ni prošlogodišnjom otkupnom cijenom koja je bila sramotno niska, a priča se da bi i ove godine moglo biti slično - rekao je Ferdinand Novak, predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara Kaptol.

Vinogradari su se na sastanku dogovorili da će zajednički nuditi cijenu grožđa graševine 4 kune po kilogramu, što bi po Novakovim riječima bilo dostatno tek za pokrivanje troškova. Ni sam Novak ne vjeruje da će kombinat pristati na tu cijenu.


- Preko 80 posto grožđa s kaptolačkog područja otkupljuje Kutjevo. Ako ne postignemo dogovor s njima, dobar dio grožđa će završiti kod švercera koji će ga otkupljivati po malo većoj, a prodavati u Zagrebu ili negdje drugdje po daleko većoj cijeni. Nitko ne želi da se to dogodi - upozorava Novak.


Zasad još nismo dobili traženi komentar u kombinatu Kutjevo d.d.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI