Idealno vrijeme za branje ljekovitog bilja

Majčina dušica, ljekovita biljka
(FOTO: Martina Smrzlić)

11.08.2011. | Martina Smrzlić
Pregleda: 4578

Na imanju Predraga Livaka, BIUS (Udruga studenata biologije) ove godine provodi florističko istraživanje.

- Bili su sada već tri puta i doći će još u rujnu. Do sada su zabilježili 130 biljnih vrsta na mom imanju. Registrirao sam OPG i namjeravam se baviti ljekovitim biljem, iako ove godine, samo dijelim čajeve i ne prodajem ih još. Ljudi su prije od ovakvih stvari živjeli, sada se slabije zna o biljkama koje rastu oko nas, što je šteta. Kada sam primijetio koliko ih ima, malo sam se zainteresirao, educirao i tako je sve počelo - izjavio je Livak.


Kolovoz je idealno vrijeme za branje i sušenje određenih vrsta čajeva koji rastu u Požeštini kao na primjer majčine dušice, mente, mente poleo, stolisnika i tako dalje, a osim ljekovitih svojstava koja se pridodaju određenim vrstama čajeva, tu su oko nas i svatko si može pripremiti zalihu čajeva za zimu.


- Svaki prirodni čaj je najbolje konzumirati svjež, ali pošto ih nema cijelu godinu, dobro ih je sušiti. Osobno, berem šipak, stolisnik, gospinu travu, majčinu dušicu, bijeli glog i gloginju, za sada. Moje čajeve pije i Valerija Nikolovska, pjevačica u grupama Mayales i Songkillers. Kaže da su još izuzetno dobri okusom te da primjećuje i pozitivan utjecaj na svoje zdravlje - rekao je Livak za 034portal .



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI