Obnovljeno svetište Franjevačke crkve

Žarko Španiček, pročelnik konzervatorskog odjela u Požegi
(FOTO: Martina Smrzlić)

11.08.2011. | Martina Smrzlić
Pregleda: 23478

Franjevačka crkva Sv. Duha ima novouređeno svetište. Konkretno, radi se o restauraciji oltarne pale "Silazak Duha Svetoga" i okvira koji je postavljen na novu drveno-željeznu konstrukciju presvučenu plišem te restauraciji srednjovjekovnog prozora svetišta.

Naime, otvoren je jedan od zazidanih gotičkih prozora koji gleda u samostansko krilo  i u njemu se sada nalazi novoprezentirani vitraj s umjetnim osvjetljenjem identičnog izgleda kao i onaj s lijeve strane koji gleda na Trg Sv. Trojstva osvijetljen prirodnim svjetlom.

- Za radove restauracije svetišta Franjevačke crkve Ministarstvo kulture je osiguralo 80.000 kuna, a također su investirana i sredstva franjevaca. Zazidani gotički prozor je izgubio svoju namjenu gledanjem na krilo samostana i ovim se on ponovno otvara svojoj funkciji kao vitraj, ali dakako umjetnim svjetlom - rekao je za 034portal Žarko Španiček, pročelnik Konzervatorskog odjela u Požegi.


Stručni tim zadužen za restauraciju također je prošle godine restaurirao oltarnu palu u crkvi Sv. Augustina u Velikoj, a radi se o akademskom slikaru Zlatku Bielenu i restauratorici Steli Grmoljez Ivanković.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI