Kutjevo se mora izvući iz trenutne stagnacije

Škopec, PAvković, Jambrek, Krsnik i Lovrić na konferenciji za novinare
(FOTO: Vjeran Blašković)

08.08.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 5409

Nezadovoljni ulaganjem u Kutjevo i kako kažu zaostajanjem Kutjeva spram drugih gradova i općina, dio vijećnika koji čine većinu u Gradskom vijeću grada Kutjeva iz redova HSP-a, HSLS-a i HSS-a te predsjednik Mjesnog odbora Kutjevo javno su upozorili na stagnaciju iz koje njihov grad što prije treba izaći.

Kao veliki uteg vijećnici su istaknuli proračun koji bi ove godine u realizaciji mogao biti manji od 6,5 milijuna kuna. Podsjetili su na proračun iz 2009. koji je iznosio 16,4 milijuna kuna, te upozorili da ovogodišnja sredstva u njemu nisu dostatna ni za kakav razvoj.

Kutjevo zaostaje


Vijećnicima se pridružio i bivši gradonačelnik Kutjeva Ante Pavković koji je rekao kako nema povlačenja sredstava kako od strane javnih poduzeća, tako niti od strane države i EU fondova. Dodao je da se već pripremljena sredstva nisu znala uzeti, oko 1,8 milijuna kuna, nego se već treću godinu stanje opravdava "grijehom" nekih drugih prošlih struktura.
Rekao je kako je jedini smisao današnjeg zajedničkog istupa u medijima da se takva situacija u Kutjevu pomakne na bolje.

Pad posjećenosti manifestacija


Bivši predsjednik turističke zajednice Grada Kutjeva Zvonko Škopec izjavio je kako vidno pada i broj posjetitelja manifestacija koje se organiziraju u Kutjevu. Kao primjer dan je posljednji Festival graševine na kojemu je po njima bilo 200 posjetitelja. Dio problema je, kaže Škopec, izostanak suradnje između gradonačelnika Grada Kutjeva Ivice Nikolića i Gradskog vijeća.

Kao problem u Kutjevu predsjednik Mjesnog odbora Kutjevo Zdravko Lovrić istaknuo je i suradnju gradonačlenika Nikolića i tog mjesnog odbora koja je po njemu na nuli. Dodao je kako mu nije jasno zašto još nisu raspisani izbori na Mjesne odbora.

U kutjevačkom Gradskom vijeću sjedi 15 vijećnika od čega većinu, njih 9, čine HDZ, HSP, HSP dr. Ante Starčević, HSS i HSLS, dok s druge strane gradonačelnikov SDP u koaliciji s HNS-om i HSU-om te nezavisnom listom Stjepana Kordiša ima 6 vijećnika. Danas su se medijima obratili Željko Jambrek (HSP), Zvonko Škopec (HSLS), Franjo Krsnik (HSS), Zdravko Lovrić (MO Kutjevo) i Ante Pavković kao bivši gradonačelnik.

Nikolić: Neka čitaju materijale

Na istup gradskih vijećnika gradonačelnik Ivica Nikolić odgovara kako on ne može natjerati pojedine gradske vijećnike da pročitaju materijale prije održavanja sjednica. Kada bi ih pročitali, kaže on, onda bi vidjeli da je ono što su tražili u materijalima, a ne da napuštaju sjednicu gradskog vijeća.

Za proračun kaže kako on može biti i 30 milijuna kuna, ali da su inicijalna sredstva grada Kutjeva oko 7,5 milijuna kuna. - Sve ostalo su potraživanja prema ministarstvima, a nikakvi projekti nisu nam ostavljeni u nasljeđe - izjavio je Nikolić dodajući kako za pripremu projekata treba i vrijeme novac te da se trenutno radi na 14 projekata.

Rekao je i kako tek sad na vidjelo dolaze razlozi zašto bivši gradonačelnik Ante Pavković nije izvršio primopredaju vlasti. Nikolić je izjavio kako se Grad Kutjevo mora zadužiti kako bi vratilo dugove koji su naslijeđeni. Tako je spomenuo 400.000 kuna kamata koje Kutjevo mora isplatiti Javnom poduzeću Tekija na osnovu kamata za ugovor za kojega niti nisu znali da postoji do revizije koja je učinjena 2010. godine. Rekao je i kako nisu bili plaćeni neki računi iz 2006. i 2007. godine kada se uređivao Trg graševine.

Za suradnju s Mjesnim odborom Kutjevo Nikolić kaže kao je svim Mjesnim odborima poslan dopis u kojemu se traži da iznesu prijedlog kamo treba utrošiti predviđeni novac, a da se neki uopće nisu odazvali, poput spomenutog MO Kutjevo.

Za ovogodišnji Festival graševine i slabu posjećenost Nikolić je rekao kako je Grad bio samo potpora Udruzi Kutjevački vinari koja je nositelj projekta i kako je udruga sama zaključila kako je nespretno izabran datum održavanja kada se u okolici održavao još cijeli niz manifestacija.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI